07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 1 Konuşma 7 Ayrı Suç
1 Konuşma 7 Ayrı Suç

1 Konuşma 7 Ayrı Suç

Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu Trabzonspor-Gaziantep maçından sonra 4 saat hakemi rehin aldırdı. Hacıosmanoğlu bu eylemi ve konuşmaları ile bir çok suçu birden işledi. İşte o suçlar

-Hakem Çağatay Şahan ve arkadaşlarının hakem odasında 4 saat rehin tutulmaları TCK 109’a göre hürriyeti tahdit suçu. Bu suçun karşılığı 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası. Hakem kamu görevlisi olduğundan ceza katlanıyor..

-Hakemlerin 4 saatlik rehin alınmalarından sonra dışarı çıkışı sırasında küfür edildi. Ayrıca pet şişe ve taş atıldı. TCK 125. Maddesinde bunun cezası da, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası..

-Hakemlere soyunma odasında yapılan fiili durumun da cezası var. Futbol Federasyonu Disiplin Talimatı’na göre bunu cezası 1 yıl men

-Hacıosmanoğlu’nun yaptığı açıklamalar Futbol Fedarasyonu Disiplin Talimatı’nın 39.maddesine aykırı. Bunun cezası ise 21 ila 45 gün hak mahrumiyeti cezası ve 15.000.-TL’den 75.000.-TL’ye kadar para cezası..

-6222 Sayılı yasanın 19. maddesinde spor müsabakalarında görev yapan hakem, gözlemci ve temsilciler bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılır. Bu yüzden Hacıosmanoğlu’na işlediği suçlardan ağırlaştırılmış ceza verilmesi gerekiyor.

-TCK 43/2 hükmü gereği failin tek bir fiille, birden fazla kişiyi hürriyetinden yoksun kılması cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılmasını gerektiriyor. Bunun da alt sınırı 2 yıl 6 ay, üst sınırı ise 17 yıl 6 aydır.

-6222 sayılı yasanın 14. Maddesi “Spor alanlarında veya çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır”diyor. Hacıosmanoğlu’nun “Ben 49 yaşına kadar adam gibi yaşadım, kadın gibi yaşamadım. Allah bir gün ömür bile verdiyse onu da adam gibi yaşayıp adam gibi öleceğim” sözleri bu kapsama giriyor.