07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘Ne Oluyor?’u Anlama Kronolojisi

‘Ne Oluyor?’u Anlama Kronolojisi

13 Kasım  IŞİD Paris’te katliam yaptı. Fransa’nın başkenti Paris’te Bataclan konser salonu, Stade de France ile bazı restoran ve barlarda silah ve bombayla 6 ayrı saldırı gerçekleştirildi. Resmi rakamlara göre saldırıda en az 132 sivil ve 8 saldırgan hayatını kaybetti.

14 Kasım  Viyana’da ABD, Rusya, İran, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi 17 ülke Suriye’de geçiş süreci için bir yol haritası belirledi. Buna göre 1 Ocak’ta Suriye yönetimi ile muhalifler müzakeremasasına oturacak, 6 ayda geçiş hükümeti kurulacak ve 18 ayda seçimlere gidilecek.

15-16 Kasım  Türkiye’nin ev sahipliğinda G-20 Zi,rvesi Antalya’da toplandı. G-20 Zirvesin’de Putin “IŞİD, 40 ülkeden finansal destek alıyor. Bunlar arasında G20 üyeleri de var.Meslektaşlarıma, teröristlerin yasadışı petrol ticaretinin boyutlarını ortaya koyan, uzaydan ve uçakla çekilen fotoğrafları gösterdim. (Fotoğraflarda görülen) petrol yüklü konvoyların uzunluğuonlarca kilometreyi buluyor” dedi.

17 Kasım Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Devlet Başkanı François Hollande IŞİD ile mücadelede iki ülkenin askeri birlikleri ve özel servislerinin eylemlerinin koordine edilmesi konusunda anlaştılar.

24 Kasım Türkiye Sınır İhlali iddiasıyla Rus SU-24 savaş uçağını düşürdü. Putin “Sırtımızdan bıçaklandık” dedi. Erdoğan Anadolu Ajansı ile Rus uçağını düşürdük açıklaması yaptı sonra “Rus uçağı olduğunu bilmiyorduk” dedi.

24 Kasım Erdoğan: Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölge DAİŞ’in bulunduğu bir bölge kesinlikle değildir. Kimse kimseyi kandırmasın.DAİŞ’i vuruyoruz diyerek Bayırbucak Türkmenleri vurulmaktadır.

25 Kasım Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesi planlanmış bir durumdu. Uçağı bilmeyerek düşürdüklerinden ciddi manada kuşkuluyuz. Çok planlı bir provokasyona benziyor

25 Kasım Rusya Devlet Başkanı Putin: Türkiye radikal İslam’ı destekliyor; uçak düşürme benzeri bir kriz tekrarlanırsa tepki vereceğiz…

25 Kasım  Türkiye’den Suriye’ye geçen 20 TIR, sınıra 4 km. mesafede havadan vuruldu. Muhalifler, ‘Rusya saldırdı’ dedi. İHH, kamyonların kendilerine ait olduğu iddiasını reddetti.

26 Kasım Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova: Türkiye, silahlı grupları korumaya çalışıyor. Ankara’nın Suriye’de korumaya çalıştığı kişilerin sivillerle hiçbir ilişkisi yok, bunlarınhepsi silahlı gruplar

26 Kasım  Erdoğan: DAEŞ (IŞİD) çıkardığı petrolü Esed’e satıyor esed’e. Putin: Kimileri teröristleri hoş görüp yasadışı petrol ticaretinden para kazanıyor

30 Kasım Putin, Erdoğan’ın Paris’te yapılacak İklim Zirvesi’nde görüşme teklifini reddetti.

30 Kasım Putin:Elimizde yeni kanıtlar var. Mesele, Suriye’deki Türkmen halkını savunmak değil. Türkmenler işin bahanesi. Uçağımızı bir daha emin oluyoruz ki Suriye’den İŞİD petrol kervanlarını rahatça Türkiye’ye girişini sağlamak için vurdular.

Erdoğan: Türkiye DAİŞ’ten (IŞİD) petrol alıyor yakıştırması ahlaki değil. DAİŞ(IŞİD) terör örgütünden petrol alan kişilerden bir tanesi Rus ve Suriye vatandaşı olduğu, Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından söylenilen George Hasasi’dir. Bunu Amerikan Hazine Bakanlığı da açıkladı. Önce bunu açıklasınlar. İftiralarla bunlar yürümez.

30 Kasım ABD Dışişleri Bakanlığı, düşürülen Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği yönünde kanıtlar bulunduğunu bildirdi.

1 Aralık  Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani’nin davetlisi olarak resmî bir ziyarette bulunmak üzere Katar’a gitti. Katar’da Doğlagaz anlaşması yapıldığı yazıldı ancak bu anlaşmaya ilişkin resmi açıklama yapılmadı. Erdoğan’ın Katar ziyareti sır olarak kaldı.

2 Aralık Suriye Devlet Başkanı Esad krize neden olan Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili ilk kez açıklama yaptı,“Erdoğan’ın başarısızlığı onun siyaset kariyerinin sonu anlamına geliyor. Erdoğan Suriye’de elde edilen başarıları engellemek için bir şeyler yapmak istedi. Bu yüzden yaptığını yaptı. Fakat bu olayın güç dengesini değiştireceğini düşünmüyorum. Terörle mücadele devam edecek. Rusya’nın desteği daha güçlü olacak. Burada geriye dönüş yolunun olduğunu düşünmüyorum

2 Aralık Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoly Antonov IŞİD Petrollerinin Türkiye’ye taşındığını iddia ettiği görüntüleri yayınladı. Antonov: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin, Suriye’de IŞİD’in elinde olan petrol yataklarından yapılan yasadışı petrol sevkiyatlarıyla doğrudan ilişkisi var

4 Aralık TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), 150-200 civarındaki askeri kara yoluyla Musul’un kuzeyine gönderdi.Askerlerle birlikte 20-25 tan bölgeye konuşlandırıldı.

5 Aralık İran Alınan Kararların Uygunluğu Konseyi Sekreteri Muhsin Rezai, IŞİD’den Türkiye’ye giden petrol sevkiyatının kanıtlarının ellerinde olduğunu açıkladı.

6 Aralık Irak Başbakanı Haydar el Abadi: Türkiye Kuzey Irak’a gönderdiği askerlerini 48 saat içinde çekmezse BM Güvenlik Konseyi’ne gitme de dahil mümkün olan tüm seçenekleri kullanacağız.

7 Aralık Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim el Zamili, Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini savunarak, buna karşı Rusya’dan yardım isteyebileceklerini söyledi.

8 Aralık ABD Savunma Bakanlığı, Musul’da Türk askerinin gönderilmesini “Irak hükümetinin rızası olmadan ülke içine asker konuşlandırılmasını desteklemiyoruz”

8 Aralık Rusya, Türk askerlerinin Bağdat hükümetinin izni olmadan Irak’ta bulunmasının ‘kabul edilemez’ olduğunu açıkladı…

9 Aralık İran haber ajansı FarsNews, IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin Suudi Arabistan ziyareti sırasında ülke hükümetinden 8 milyar dolarlık mali yardım aldığını açıkladı.

9 Aralık Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Ankara’ya Geldi. Barzani’nin ilk durağı MİT oldu. MİT’te Hakan Fidan ile görüşen Barzani daha sonra Erdoğan Ve Ahmet Davutoğlu ile görüştü

9-10 Aralık Suriye’deki Esad muhalifi grupların büyük bir kısmı, Suudi Arabistan’ın başkentinde biraraya geldi.

9-10 Aralık Suriyeli muhalif grupların Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlediği toplantıya çağrılmayan PYD, Haseke’de Suriye konulu toplantı yaptı.

10 Aralık Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu Bağdat’a giderek Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile Türkiye’nin Musul’daki askeri varlığını görüştü.

10 Aralık Tayyip Erdoğan Al Jazeera Arapça kanalına konuştu. Erdoğan Musul’a asker gönderilmesine ilişkin itiraf gibi açıklamalarda bulundu. Erdoğan “Peki Sünnilere ne olacak? Orada Sünni Araplar, Sünni Türkmenler ve Sünni Kürtler var. Onların güvenliği ne olacak? Onların da kendilerini güvende hissetmeleri gerekiyor. Şu anda burada bu adım atılırken buradaki Sünnilerin durumu ne olacak? Sünni Araplar var, Sünni Türkmenler var, aynı şekilde Sünni Kürtler var. Bütün bunların bir eğit-donatla kendilerini koruma içgüdüsüne ihtiyacı var. Burada atılan adımların hepsi buna yöneliktir.