07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » MHP: Ayasofya Cami Olsun
MHP: Ayasofya Cami Olsun

MHP: Ayasofya Cami Olsun

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın cami olarak yeniden ibadete açılması için kanun teklifi verdi.

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı olan Halaçoğlu’nun Ayasofya için verdiği kanun teklifininde gerekçelerini şöyle açıkladı;

– Ayasofya ilk mabet, ahşap kilise olarak, miladi 360’da yapıldı. 1453’e kadar da defalarca yakılıp, yıkıldı ve yeniden onarıldı. İstanbul fethedildiğinde de kilise tamamen harap, kubbesi de kısmen çökmüş haldeydi.

-24.11.1934 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirilen Ayasofya’nın müze olduğu  Resmi Gazete gibi devletin hiçbir resmi yayınında yayımlanmadı. Bununla ilgili herhangi bir kayıt da yok.

“Kararnamedeki imza Atatürk’e ait değil”

-Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesi ile ilgili kararnamenin altında Atatürk’ün imzası var. Mustafa Kemal’e Atatürk soyadının verildiği  2587 Sayılı Özel Kanun, Resmi Gazetede 27.11.1934 tarihinde yayımlandı. Atatürk’ün imzasının bulunduğu Ayasofya Kararnamesi’nin tarihi ise 24.11.1934. O halde, üç gün öncesinden Atatürk’ün Kararnameyi imzalamış olması da mümkün değil. Bununla ilgili olarak da; bir dilekçe üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından: ‘İlgi dilekçeniz ekinde fotokopisi bulunan 24.11.1934 tarih ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinde Reisicumhur adına atılı bulunan imzanın, yine dilekçeniz ekinde sunulan Atatürk’ün örnek imzalarına biçimsel açıdan fark gösterdiği ilk bakışta belirlenebilmektedir’ cevabı verildi.

Fatih Sultan Mehmet’in vasiyeti

-“1453 yılında Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesiyle cami olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya bilindiği üzere 1 Şubat 1935 yılından bu yana da müze olarak kullanılmaktadır. Fatih Sultan Mehmed Han, ‘Bu vakfiyeyi kim değiştirirse, Allah’ın, Peygamber’in, meleklerin, bütün yöneticilerin ve dahi bütün Müslümanların ebediyen laneti onun ve onların üzerine olsun, azapları hafiflemesin onların, haşr gününde yüzlerine bakılmasın’ demiştir.”

Ayasofya,tapuda Fatih Sultan Mehmed Vakfı adına camii olarak kayıtlı

– Ayasofya Camii’nin, 19.02.1936 tarihli tapu senedine göre, Fatih Sultan Mehmed Vakfı adına “türbe, akaret, muvakkithane ve medrese-i müştemil Ayasofya’yı Cami-i Şerifi olarak tapuludur. Vakıflar Genel Müdürlüğü Kütük Defterinde de aynı şekilde cami olarak kayıtlıdır.