07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Madde Madde Eylem Planı Tuzakları

Madde Madde Eylem Planı Tuzakları

Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümetin eylem planını açıkladı. Darbe dönemlerinden kalan mevzuat gözden geçirilerek antidemokratik hükümlerin kaldırılacağını da söyledi Davutoğlu. “Müjde üzerine müjde” manşetleriyle duyurulan eylem planı gerçekten de müjde mi? Arada neler hayata geçirilecek vaatlerle inceleyelim:

Yeni seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu çıkarılacak ve devlet sırrı kanunu getirilecek.

Seçim barajının düşürülmediği hiç bir düzenlemenin demokratik olmayacağı bir gerçek. Asıl bununla yanyana vaat edilen Devlet Sırrı Kanunu önemli. AKP iktidarınca üstü örtülü olarak CMK 47 ve 125 maddeleri dayanak yapılarak uyugulama yapıldı. Her türlü yolsuzluk ve Usülsüzlük ve demokratik hukuk devletlerinde hesap verme zorunluluğu ‘Devlet Sırrı’ kapsamına sokularak ya da darbe gösterilerek aklandı. Devlet Sırrı Kanunun kapsamı ve içeriği çok tartıuşma götürür

Elektronik TC Kimlik Kartlarını Vatandaşlara Dağıtmaya Başlıyoruz
Akıllı (Chipli) Kimlik Kartı ile fişlemenin bir adım ötesine geçilecek. Her an artık izlenip kayda alınabilecek. Yani statlarda passoligle yapılan fişleme tüm türkiyeye fişleme/izleme/kontrol olarak yaygınlaştırılmış olacak

-İhtisas Mahkelemeleri Kurulacak
DGM’lerin yerini ÖYM’ler sonra da onun yerini Sulh Ceza Mahkemeleri aldı. İhtisas mahkemelerinin şimdi nasıl düzenleneceği ve nasıl bir işlev yürüteceği de belirsiz. AKP’li olmayan herkes için birsopa gibi kullanılan mahkemelerin ihtisaslaşması bu sopanın daha etkin kullanılmasını sağlayabilir.

Kamu İhale Kanunu Güncellenecek

Kamu İhale Kanunu’nda 28 Mayıs 2014’te yapılan değişiklikle, ihaleye çıkmadan ‘doğrudan temin’ yönteminin kapsamının genişletilmesi ile İhalesiz ihale dönemi başlamıştı. Değişiklikle İdare, ‘Doğrudan temin’ yöntemiyle, ilan yapmaksızın istediği kişiye, istediği yapım işini verebiliyor. yeni yapılan düzenlemede ne olacağı ise bilinmiyor.

İzinsiz Yapılara Elektrik ve Su Bağlanması İzni Vereceğiz
Bu düzenleme olursa imar ve ÇED raporlarına aykırı yapılan yapılara peşkeş çekilme ihtimali var. Gecekondu gibi yapılaşmalar haricinde bir çok yüksek katlı bina izinsiz olduğu gerekcesiyleelektrik su alamıyordu. Müteahhit tahakkümü için bu düzenleme can simidi olabilir.

-Temyiz mahkemelerinin, alt derece mahkemeler üzerindeki hukukilik yetkilerinin denetimi sınırlandırılacak
Bu düzenlemede AKP’nin hukuka bakış açısı gözönüne alındığında sakıncalar içeriyor. Tek bir mahkemenin kararı ile mahkumiyet ya da ceza verebilmesi sorunlu olan adalet sistemini daha da sorunlu hale getirebilir.

-Bilirkişilik Müessesesini Yeniden Ele Alarak Müstakil Bir Bilirkişilik Kanun Tasarısı Hazırlanacak.
Bilirkişilik müessesi önce delil uydur sonra yargıla düzenini alenileştirebilecek bir uygulama. Var olan sistemde özelllikle Erdoğan ve Akp ile ilgili davalarda bilirkişiler özellikle seçilip cezaverdirecek görüş bildiriyorlar. Gizli tanık sistemi yerine Bilirkişi müessesesi gelebilir.

Enerji İzin ve Ruhsat İşlemleri Kolaylaştırılacak
Var olan durumda Hükümet doğayı ve çevreyi gözetmeden her talep edilen yere santral izni ya da maden ruhsatı veriyor. 2004’te yürürlüğe giren Maden Kanunu ile Devlet kurumları baypas edilerek madenler yabancı sermaye ve özel sektöre rödovans sistemi ile peşkeş çekildi. Rödavans sistemi ile madenler AKP yandaşlarına verildi. Maden ve enerji alanında ruhsat almak bakkal açmaktan daha kolay. Şimdi daha da kolaylaştırılacak