07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kim Müsrif?
Kim Müsrif?

Kim Müsrif?

Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Resepsiyonu’nda yaptığı konuşmanın her cümlesi tartışma yaratacak nitelikteydi. Bunlardan biri de 1940’lı yıllardaki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını müsriflik olarak nitelendirmesi oldu. Peki Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan döneminde mi yoksa Cumhuriyet’in ilk yıllarında mı daha müsrifti?

Erdoğan tartışma yaratan  resepsiyondaki konuşmasında konuyu 1940 sonrasına getirdi  ve devleti yönetenleri halkın yoksulluğunu farketmemekle suçladı.İşte Erdoğan’ın o sözleri;

“Özellikle 1940’lı yıllara ilişkin hatıralara baktığınızda hepsinde de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ile milletin haletiruhiyesi ve hayatı arasındaki derin çelişkiyi görürsünüz. Bir yanda fraklı, valsli, şampanyalı Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yapılırken, kapının hemen dışında ayağına giyecek ayakkabı, sırtına ceket bulamayan, yarı aç yarı tok hayatını sürdürmeye çalışan bir millet şaşkınlıkla bu manzarayı seyretmektedir. Cumhuriyetin bir tarafta, cumhurun öteki tarafta olduğu bu manzarayı da uzun bir mücadelenin ardından ortadan kaldırdık. Çünkü cumhur hep birlikte olur. Cumhurda ayrım olmaz. ‘Sen şurada, ben burada’ denmez. Bugün olduğu gibi, hepimiz bir aradayız. Çünkü burası cumhurun evi, milletin evi. Burası benim şahsımın çalışma yaptığı yer, ama sizlerle beraber.”

Erdoğan’ın bu sözleri söylerken gözden kaçırdığı 2 konu vardı.

  1. “1940’lar” diyerek kendince, tepki gelirse; “Atatürk dönemi sonrasını  kast ettim” diyecekti.Ancak vals Cumhuriyet Resepsiyonlarında 1926 yılından bu yana var.
  2. Müsriflik konusunu açarken  resepsiyonun Atatürk Orman Çiftliği’ndeki tartışmalı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda  veriliyor olmasını unuttu.

Peki Kim müsrif?

-“AK” Saray’ın maliyeti dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı rakamlara göre tam 1 milyar 370 milyon lira.

-Erdoğan’ın kullandığı makam uçağının değeri  yine Mehmet Şimşek’in verdiği bilgiye göre 185 milyon dolar.

Saray’ın aylık gideri 21 bin asgari ücret

Mimarlar Odası’nın açıkladığı rakamlara göre sarayın aylık giderleri tam 21 milyon lira. Yani 21 bin asgari ücretlinin kazancına eşit.

-1150 odalı sarayın soğutma gideri 600 bin lira,

-Saray’ın ısınma maliyeti 1.6 milyon lira,

-Aylık elektrik faturası 1.2 milyon lira,

-Saray’ın iç ve dış temizlik maliyeti aylık ortalama 8 milyon lira,

-Aylık peyzaj bakım maliyeti ise 9 milyon lira.