07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Katar Yalan Rüzgarı
Katar Yalan Rüzgarı

Katar Yalan Rüzgarı

Erdoğan’ın Katar gezisinde “Rusya’ya karşı Katar gazı” manşetleri atıldı. Ancak yeni bir anlaşma yok.

Rusya ile “büyük kriz” yaşandığı sırada Erdoğan’ın katar ziyareti gazetelere “Rusya’ya karşı katar Gazı” manşetleri ile yansıdı. Ancak haberin detaylarına bakıldığında yeni bir anlaşma yok.

gazeteler-katar

Hatta Erdoğan’a “BOTAŞ ve Katar milli petrol şirketi arasında doğal gaza ilişkin bir anlaşma” olduğu soruldu. Yanıt ise çok acayip. Erdoğan “arayış içerisindeyiz” diyerek soruyu yalanladı ve şunları söyledi.
“Bu konuyla ilgili aslında Katar petrolünün geçmişten bu yana Türkiye’de LNG yatırımına girme teşebbüsü vardı. Şu anda Türkiye’de malum gelişmeler sebebiyle LNG noktasında nasıl bir adım atabiliriz, Türkiye’de bir yatırıma LNG depolama noktasında girebilir miyiz, bunun arayışı içerisindeydiler. Biz de buna olumlu baktığımızı söyledik. Türkiye’de özel sektörün gerekse devletin LNG depolama tesisleri var, burada belki hükümetten hükümete veyahut farklı bir şekilde yatırım adımı atılmış olacak.”
Bu yanıta rağmen gazeteler Katar’la Anlaşma manşetleri ile çıktılar. Katar’la LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) anlaşması aslında daha önce yapıldı. Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra 16 Eylül 2014’te Katar’a gitmişti. O ziyarette yapılan anlaşma haberi şöyleydi;

katar-yalanları

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Katar seyahatinde imzaları atılan anlaşmaya göre Katar’dan 1.2 milyar m3 sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alınacak. Bu miktar toplam ithalat yükünün yüzde 2.6’sına, Rusya’dan geçen sene alınan doğalgazın 21’de 1’ine denk.
Erdoğan’ın Katar ziyaretinde, daha önce üzerinde anlaşılan 1.2 milyar metereküplük doğalgaz anlaşması da imzalandı. Buna göre, Türkiye, Katar’dan 2014-2015 kış sezonu için 1.2 milyar metreküp gaz alacak. 9 tankerle alınacak bu miktar, geçen sene harcanan doğalgazın yüzde 2.6’sına karşılık geliyor.”

Yani gazeteler bugün 1 yıl önceki anlaşmayı yeni gibi manşetlere çekerek çıktılar.