07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Fırat’ın Batısı Geçildi mi?

Fırat’ın Batısı Geçildi mi?

PKK’nın Suriye kolu YPG, Türkiye’nin kırmızı çizgisi Fırat’ın batısına geçti mi? Bu iddiayı önce Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, ardından da Başbakan Ahmet Davutoğlu yalanladı. Ancak Rojova ve Kobani merkezli ANHA Haber Ajansı YPG’lilerin Tişrin’deki görüntülerini yayınladı...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın;

-Tışrin Barajı’nın DAİŞ’ten geri alınmasıyla ilgili yürütülen operasyon bağlamında haberler basına yansıdı. DAİŞ’in buralardan uzaklaştırılması bizim için olumlu bir şeydir. Buna bir itirazımız yok ama PYD, YPG veya benzeri bir yapının Fırat’ın batısında veya başka noktalarda fiili bir durum yaratması asla kabul edilemez. Bu ileride telafisi mümkün olmayan yaraların açılmasına neden olacaktır. Eğer bunlara bugün birileri DAİŞ’le mücadele başlığı altında göz yumarsa Suriye’yi bir arada tutmak mümkün olmaz. Burada etnik kimlik, dini, mezhep temelli çok derin ayrışmalar olur.

Başbakan Ahmet Davutoğlu;

Tişrin civarında yaşanan gelişmeler, önceden de şimdi de yakından takip ettiğimiz gelişmelerdir. Türkiye’ye hasmane tutum içinde olan hiçbir unsurun, Fırat’ın batısına geçmesine olumlu bakmayacağımızı da PYD bağlamında da bunu dile getirdik, koalisyon ortaklarında da bunu vurguladık. Şu anda bütün o kuşak üzerinde, Halep’in kuzeyinde, Tişrin’den de Cerablus’a kadar olan alanda dinamik bir durum mevcuttur. Şu ana kadar bize intikal eden bilgiler de geçen unsurların kesinlikle PYD unsurları olmadığı yönünde.

ANHA Haber Ajansı’nın görüntülerinde ise PYD’liler Tişrin’de dolaşırken görünüyor.İşte o görüntüler;