07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Ege’de Yeni Bir Kriz’in Eşiğinden Dönüldü
Ege’de Yeni Bir Kriz’in Eşiğinden Dönüldü

Ege’de Yeni Bir Kriz’in Eşiğinden Dönüldü

Rusya’ya ait ‘Smetlivıy’ devriye gemisi ile Türk balıçı teknesi  Ege Denizi’nde çarpışma tehlikesi atlattı… Balıkçı teknesi, Rus gemisine uyarılara rağmen 600 metre yanaşınca uyarı ateşi açılarak engellendi…Olayın ardından Rusya’dan çok sert bir açıklama geldi: “dikkatsiz eylemlerim yıkıcı sonucu olur”

Olayla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı Basın Dairesi’nden bir açıklama yapıldı.o açıklamaya göre Ege Denizi’nin kuzeyindeki Limni Adası’ndan 22 kilometre uzaklıkta seyreden ‘Smetlivıy’ Rus askeri devriye gemisi, bir Türk balıkçı gemisiyle çarpışma ihtimalini son anda engelledi.

BALIKÇI GEMİSİ UYARILARA YANIT VERMEDİ

Rus mürettebatın, iki gemi arasında 1 kilometrelik mesafe kaldığını görüp Türk balıkçı gemisinin telsiz kanalları ve fişeklerle birçok kez uyardığı, ancak Türk gemisinin uyarılara cevap vermediği belirtildi.

TÜRK GEMİSİNE UYARI ATEŞİ AÇILDI

İki gemi arasındaki mesafenin 600 metreye indiği sırada, çarpışmanın engellenmesi için Rus askeri gemisinin karşı tarafı etkilemeyecek şekilde silah kullandığı kaydedildi. Türk balıkçı gemisinin, uyarı ateşinin ardından derhal yön değiştirdiği ve Rus mürettebatla iletişime geçmemeyi sürdürerek seferine devam ettiği belirtildi.

“Dikkatsiz eylemlerin sonucu olur”

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoliy Antonov, Türkiye’nin askeri ataşesinin olayla ilgili bakanlığa çağrıldığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Basın Dairesi’nden yapılan açıklamada “Türk askeri ataşesine, Ankara’nın Suriye’de uluslararası terörle mücadele görevi gerçekleştiren Rus askeri birliklerine yönelik düşüncesiz eylemlerinin yol açabileceği yıkıcı sonuçlar hakkında sert bir uyarı iletildi” ifadeleri kullanıldı.

 

Rusya ile Ege denizinde yaşanan gerilime ilk açıklama dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi;

Rus tarafından açıklamayı gördük. Şimdi o balıkçı teknesi tespit edildi ve balıkçıyla da görüştükten sonra biz de nasıl olduğuna dair bilgi aldıktan sonra biz de gerekli açıklamalarımızı yaparız”