07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bütünüyle Tutukluyuz
Bütünüyle Tutukluyuz

Bütünüyle Tutukluyuz

İzmir Barosu İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi ,son 15 yıl içerisinde Türkiye’de tutuklu ve hükümlü sayısındaki artışın nüfus artışı oranının 10 katı olduğunu açıkladı..
İzmir Barosu İnsan Hakları Hukuku ve Hukuk Araştırmaları Merkezi sorumlu Yönetim Kurulu üyesi avukat Nuriye Kadan Türkiye’nin cezaevleri ülkesi olacağını öne sürdü..
izmir-baro

“Düşünce özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı”

 Uluslararası kuruluşların verilerine göre 197 ülke arasında 137’nci sırada bulunduğumuz basın özgürlüğüne yönelik, eleştirilerini de Kadan şöyle sıraladı:
“Düşünceyi açıklama özgürlüğünü engelleyen uygulamalara derhal son verilmeli, buna yol açan tüm yasalar sonuçlarıyla birlikte yürürlükten kaldırılmalıdır.”
Tutuklu ve hükümlü sayısındaki artış nüfus artışının 10 katı
“Türkiye’de halihazırda 361 tutukevi ve cezaevi bulunmaktadır. Mevcut cezaevleri, tutuklu ve hükümlülere yeterli gelmediğinden, cezaevlerinde kapasitelerinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü tutulmaktadır.Türkiye’deki her 100 bin kişi başına düşen ceza infaz kurumundaki kişi sayısı 2010 yılında 163 olurken, bu sayı yıllar itibarıyla sürekli artarak 2014 yılında 204’e ulaştı. Buna karşılık 12 ve daha yukarı yaştaki her yüz bin kişiden 253’ü ceza infaz kurumlarında yer almıştır. 15 yıl içerisinde Türkiye’nin nüfusu yaklaşık yüzde 24 artarken, tutuklu ve hükümlü sayısı yüzde 234 oranında artmıştır.
Türkiye Avrupa’da ikinci, OECD ülkeleri arasında üçüncü, dünyada ise 10’uncu sıraya yerleşmiştir. Adalet Bakanlığının bildirdiğine göre, 2015 yılında 26 bin 380 kapasiteli 42 yeni cezaevi inşa edilmiş olacaktır. Türkiye hızla, adeta cezaevleri ülkesine dönüşmektedir.”