07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 1 Cami 2 Açıklama
1 Cami 2 Açıklama

1 Cami 2 Açıklama

Diyarbakır’daki çatışmalarda yanan Fatih Paşa (Kurşunlu ) Cami için HDP: Devlet yaptı derken, Tayyip Erdoğan PKK’nın yaktığını söyledi.

“Devlet Bombaladı”

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin grup toplantısında konuştu. Diyarbakır Sur’daki Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi’nin fotoğrafları ile Suriye’de IŞİD tarafından bombalanan Palmira kentinin fotoğraflarını gösteren Yüksekdağ, “İkisi arasında ne fark var? IŞİD, Palmira’yı bombaladığını kabul etti, itiraf etti. Kurşunlu Camisi’ni kim yaktı? Faili yok. Mahalledeki basınmensupları da dahil olmak üzere bütün görgü tanıklarının söylediği tek şey var; Kurşunlu Camisi’nin havadan bombalandığı yönündedir… Sur Mahallesi’ndeki gençlerin helikopteri yok. Kimin helikopteri var? Devletin” dedi.

“PKK Yaktı”

Tayyip erdoğan ise sarayda yapılan muhtarlar toplantısında Fatih Cami’nin yakılışını değerlendirdi. Erdoğan’ın cami yakılması için şunları söyledi;

Tarihi Fatihpaşa Camii terör örgütü mensupları tarafından yakıldı. Bütün belgeler ortada. Milletimin mabedinin göğsüne mamahrem elini değmesin diye varını yoğunu ortaya koyarak bir kurtuluş savaşıverdi bizim ecdadımız. En çok sahabe mezarına sahip olan Diyarbakır’da bu hainler yeniden mabetlerimize el uzatmaya çalışıyor. Bu eylem en başta Kürt kardeşlerimizin kültürlerine, tarihlerine, medeniyetlerine saldırıdır. Verilen kavga Kürt kardeşlerimi haklarına kavuşturma değil, köklerinden koparma savaşı. Aynı zamanda bu kültürel soykırım teşebbüsüdür. Suriye’de, Irak’ta da camileri türbeleri yakıp yıkıyorlar, Diyarbakır’da da aynı. İki cani örgüt de birbirinin ruh ikizidir.

Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi 1516-1520 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırıldı. Kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle “Kurşunlu” diye de anılan, cami Diyarbakır’daki ilk Osmanlı eseri olarak bilinyor