07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kelepçeli Getirildiği Mahkemede Serbest Bırakıldı
Kelepçeli Getirildiği Mahkemede Serbest Bırakıldı

Kelepçeli Getirildiği Mahkemede Serbest Bırakıldı

Çekya’nın başkenti Prag’da gözaltına alınıp hakim karşısına çıkarılan eski PYD lideri Salih Müslim serbest bırakıldı. Ankara Müslim’in Türkiye’ye iadesini talep ediyordu.

Kelepçeli Getirildiği Mahkemede Serbest Bırakıldı

Çekya’nın başkenti Prag’da gözaltına alınan PYD’nin eski lideri Salih Müslim mahkemeye çıkarıldı. Polis, mahkeme önünde geniş güvenlik önlemi alınırken, basın mensupları mahkeme salonuna alınmadı.Salih Müslim’in mahkemeye çıkarıldığına anlara dair fotoğraflar da yayınlandı. Müslim, mahkeme salonuna elleri kelepçeli olarak getirildi. Salih Müslim’in avukatı, müvekkili için tahliye kararı verildiğini duyurdu.

TÜRKİYE’NİN PRAG BÜYÜKELÇİSİ ÖNCE KARARI ELEŞTİRDİ, SONRA “TEYİT EDEMEDİK” DEDİ

Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Salih Müslim’in serbest bırakılması haberinin duyurulmasının hemen ardınan HaberTürk TV canlı yayınına çıkarak, şunları söyledi:

“Karar hayal kırıklığı yarattı. Bunun hukuka aykırı bir karar olduğunu sözleşmeye aykırı bir karar olduğunu, dostluk ilişkilerine sığmadığını, NATO ittifakımıza sığmayan bir karar olduğunu teröre destek manasına gelebileceğine muhataplarımıza ileteceğiz. Serbest bırakldı istediği yere gidebilir, Çekya’yı terk edebilir. İkili ilişkilire olumsuz yansımaları olabilir. İlişkiliremizin nasıl etkileneceğine ilişkin hükümler konusunda hükümetimiz karar verecektir. Hükümetimiz ve yetkili makamlarımız karar verecktir. Bu kararın temyizi yok. Yanlış bilmiyorsam ikinci defa bir geçici tutuklama talebinde bulunabiliriz zannediyorum”

Ancak Bigalı daha sonra CNN Türk TV’ye çıkarak, “Mahkeme serbest bırakma kararı verdi diye resmen teyit edilebilmiş değil. Resmi makamlardan teyide çalışıyoruz” dedi.

Müslim’in gözaltına alınmasına tepki gösteren bir grup ise Prag belediye mahkemesi önünde protesto gösterileri düzenledi.

BİNALİ YILDIRIM: ÇEKYA İÇİN İMTİHAN GÜNÜ

Türkiye, Salih Müslim’in geçici olarak tutuklanmasını ve Türkiye’ye iade edilmesini istiyordu.

Başbakan Binali Yıldırım, Salih Müslim’in tahliye kararından önce AKP’nin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada Çek Cumhuriyeti’nin Müslim’i iade etmesini beklediklerini, bunun Prag için ‘imtihan günü’ olduğunu söylemişti.