07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Hiç Kullanmadığı Telefondan İhraç Edildi
Hiç Kullanmadığı Telefondan İhraç Edildi

Hiç Kullanmadığı Telefondan İhraç Edildi

Şırnak Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Polis , adına kayıtlı telefon hattı ile Bylock programı kullanıldığı gerekçesiyle Kasım 2016’ta ihraç edildi. Hakkında başlatılan soruşturmada, ByLock olduğu iddia edilen telefonun, görevli olduğu Şırnak Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube amirleri tarafından kullanıldığı tespit edildi. Hatta, ByLock raporunda işaret edilen hattın ve telefonun Şırnak İl Emniyet müdür Yardımcısı’na tahsis edildiği belirlendi. İhracından 6 ay sonra savcılık kararı ile aklanan Polis , OHAL Komisyonu tarafandan da ihracından 16 ay sonra da kamu görevine iade edildi.

Hiç Kullanmadığı Telefondan İhraç Edildi

Cumhuriyet gazetesinden Sİnan Tartanoğlu’nun haberinegöre, Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir Polis memuru, 15 Temmuz darbe girişiminden 4 ay sonra, Konya İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevliyken, 16 Kasım 2016’da açığa alındı, 22 Kasım 2016 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildi. İhracına Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hakkında yürüttüğü FETÖ soruşturması gerekçe gösterildi. Polis hakkında FETÖ soruşturması, adına kayıtlı GSM hattı üzerinden, 21 Aralık 2014’ten itibaren FETÖ/PDY mensuplarının örgüt içi iletişimde kullandıkları Bylock programının kullanıldığı şüphesi üzerine başlatıldı.

6 ay aklanmayı bekledi

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, Polis hakkındaki soruşturmasını, 9 Haziran 2017’de, ihracından yaklaşık 6 ay sonra tamamladı. Polisin, savcılık savunmasında, Bylock yüklü olduğu iddia edilen GSM hattının “Şırnak Emniyet Müdürlüğü kurumsal hizmetinde kullanılmak üzere adına gönderilen hatlardan olduğunu, adına gönderilen 3 hattın Güvenlik Şube Müdürü, Çevik Kuvvet Şube Müdürü ve Güvenlik Şube’den sorumlu il emniyet müdür yardımcısı tarafından kullanıldığını” belirttiği görüldü. Bunun üzerine savcılık, görevli olduğu dönemle ilgili savunması karşılığında Şırnak Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu. Polisin ihracı ile sonuçlanan skandal, savcılık ile emniyet müdürlüğü arasında yapılan yazışmadan ortaya çıktı. Buna göre, ‘toplumsal olaylar iletişim’ projesi kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, Şırnak Emniyet Müdürlüğü’ne 3 adet telefon teslim edildi. Polisin, Bylock yüklendiği gerekçesiyle ihracına neden olan hat ve telefon ise 24 Ekim 2013’te İl Emniyet müdür Yardımcısı’na tahsis edildi. Tahsis edilen telefon bu tarihte Güvenlik Şube Müdürü tarafından teslim alındı. Telefon, yaklaşık 17 ay, İl Emniyet müdür Yardımcısı tarafından kullanıldı. Savcılık kararında, “Bylock raporunda bahsedilen telefon hattının ve telefonların şüpheli adına kayıtlı olsa bile Güvenlik Şube Müdürlüğü amirleri tarafından kullanıldığı, şüphelinin Bylock kullandığına dair bir delilin olmadığı, aramada ele geçirilen dijitallerinde yapılan incelemede de herhangibir suç unsuruna ratstlanmadığı ve şüphelinin FETÖ üyesi olduğuna dair başka bir delilin elde edilemediği” ifadeleri kullanıldı. Savcılık Polis hakkında takipsizlik kararı verdi. Komisyon, polisin savcılık kararı ile aklanmasından 10, ihraç edilmesinden 16 ay sonra iade kararını vermiş oldu.