07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Hamile Çocuk Skandalında Vali Şahin’e İstifa Çağrısı
Hamile Çocuk Skandalında Vali Şahin’e İstifa Çağrısı

Hamile Çocuk Skandalında Vali Şahin’e İstifa Çağrısı

İstanbul Küçükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne gelen hamile 115 çocuğun gizlenmesine ilişkin soruşturma izni vermeyen Vali Vasip Şahin’e tepki yağdı. STK temsilcileri ve siyasiler, 15 yaş üstü ve 18 yaş altı çocuklarda bildirimin zorunlu olmadığını savunan Vali Şahin’in suç işlediğini ve istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Hamile Çocuk Skandalında Vali Şahin’e İstifa Çağrısı

Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen 115 hamile çocukla ilgili soruşturma izni vermeyen İstanbul Valisi Vasip Şahin dün skandal bir açıklamaya imza attı. Vali Şahin 15 yaş altı gebeliklerin yetkililere bildilmesinin zorunlu olduğunu belirterek, “Onların tamamı bildirilmiş. 15 yaş üstü 18 yaş altı gebeliklerde cebir, şiddet, başka türlü baskılar söz konusuysa bunların bildirimi zorunlu. Diğerleri şikâyete tabi konulardan. Dosyalarımızda tüm evraklar tamamlanmış. Biz de ona göre karar vermişiz” dedi. Şahin’in açıklamaları kamuoyunda tepkiye neden oldu. Şahin istifaya çağrıldı.

Kararımıza itiraz edildi

Vali Şahin, soruşturma izni verilmemesi kararının idari bir karar olduğunu savunarak, kararın hem taraflar hem de savcı tarafından bölge idare mahkemesine itirazen götürüldüğünü söyledi. Şahin, “Karar orada incelenir. Ya bizim kararımız onanacak ya da bizim kararımız kaldırılarak yargılamanın önü açılacaktır” dedi. Şahin, açıklamasına şöyle devam etti: “Konunun resen memur yargılama hukukuna tabi olmadığını düşünerek ekim ayında soruşturma açmış durumda. Devletimiz idarisiyle, yargısıyla bir bütündür. Kamuoyunda şöyle bir algı oluşmasın. Bunların takibi yapılmıyor, peşi bırakılıyor. İnsanlar görevlerini yapmıyor. Birtakım eksik, yanlış varsa kendi süreci içinde yapılır. Kim ne kadar sorumluysa karşılığını görür.”

‘Çocuk haklarına aykırı beyan’

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Aydeniz Alisbah Tuskan, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşını doldurmamış herkesin çocuk olduğunu hatırlattı. 18 yaşını doldurmamış, cinsel şiddete, tacize, tecavüze uğrayan her çocuğun durumunun yetkililere bildirilmesi gerektiğini vurgulayan Tuskan, “Ceza Kanunu’na göre bunu bildirmemek suçtur. Vali Şahin’in açıklaması ise Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir beyandır” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Şahin’in açıklamasının Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne ve uluslararası yasalara aykırı olduğunu söyledi. Vali Şahin’in “15 yaş üstü 18 yaş altı gebeliklerde cebir, şiddet, başka türlü baskılar söz konusuysa bunların bildirimi zorunlur” sözleri hatırlatan Kerestecioğlu, “Bu açıklama kamu görevlilerinin artık dini referanslarla konuştuklarının göstergesidir. Şahin derhal istifa etmeli ya da görevden alınmalıdır. Böyle giderse Diyanet ve kamu görevlileri çocukların daha çok canını yakmaya devam edecek” diye konuştu.

‘Pedofili cumhuriyeti’

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Gül Yılmaz ise çocuk tanımının uluslararası antlaşmalarda belli olduğunu ve bunun dışına çıkılamayacağını söyledi. “Pedofili cumhuriyetine hoş geldiniz” diyen Yılmaz, Vali Şahin’in açıklamalarıyla ilgili “ ‘15 yaş üstü 18 yaş altı gebeliklerde cebir, şiddet, başka türlü baskılar söz konusuysa bunların bildirimi zorunlurdur’ gibi bir cümle akıl sağlığı yerinde birinin kuramayacağı bir cümledir. Bu kabul edilmez” diye konuştu. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği aktivisti avukat Yasemin Öz de, Şahin’in yaptığı açıklamanın Türk Ceza Kanunu’na (TCK) dayandığına dikkat çekti. TCK’nin çocuklarla ilgili düzenlemesinin, uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyledi.

 ‘Çocuk susar sen susma!’

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi yönetimine ve 115 çocuğun hamile olduğunun ortaya çıkmasının ardından soruşturma izni vermeyen İstanbul Valiliği’ne tepki yağıyor. Sivil toplum örgütü üyeleri, sağlık emekçileri, siyasi parti ve sendika temsilcileri ile çok sayıda yurttaş, sorumluların yargı önüne çıkarılmasını, çocukların istismardan korunmasını talep ediyor.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) genel merkezi ve tüm şubeleri, 115 çocuğun hamile olduğunun ortaya çıkmasının ardından Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi önünde eylem yaptı. ÇYDD üyelerine, CHP Milletvekili Ali Şeker, CHP İlçe Başkanı Cemil Can Dinç, eski CHP Belediye Başkanı Adayı Gökhan Gümüşdağ, CHP Küçükçekmece İlçe Örgütü kadın kolları üyeleri de destek verdi. “Sağlık Emekçileri Sendikası’nın (SES) Ankara’da, SES Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamaya da KESK’e bağlı diğer sendikaların kadın yöneticileri de katıldı. SES Genel Kadın Sekreteri Selma Atabey, özetle şunları söyledi: “Kadınların, çocukların yani toplumun ihtiyaçlarını değil, iktidarın tekçi, cinsiyetçi ve ayrımcı ideolojisinin ihtiyaçlarına karşılık gelen, devletin sosyal rolünü, Diyanet’e ve dini vakıflara devretme fetvalarınızdan, uygulamalarınızdan vazgeçin. Artık yeter!” KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ise çocuk istismarının tesadüf olmadığının, AKP politikalarının yansıması olduğunun altını çizdi.

Kadın Savunması üyeleri de önceki gün hastane önünde yaptıkları açıklamada, “Aile Bakanlığı’nızın görev tanımı nedir? Bakanlığa ayrılan bütçe nereye harcanıyor? Bütün hastaneler denetlensin. Çocuk gebeliğini bildirmeyenler hakkında gerekli işlemler yapılsın. Soruşturma talebini reddeden İstanbul Valisi istifa etsin” dediler.

Emek Partisi’nden (EMEP) yapılan açıklamamada da “Tüm sorumlular açığa çıkarılsın, bu tabloyu yaratan tüm düzenlemeler ortadan kaldırılsın” denildi.