07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yaşasın Cumhuriyet
Yaşasın Cumhuriyet

Yaşasın Cumhuriyet

Tek adam rejimini  içeren Anayasa değişikliği için bugün yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen sandığa gidiyor. Seçmenler, 461’i cezaevlerinde kurulan olmak üzere toplam 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak.

Yüksek Seçim Kurulu temsilcileri referandum ilgili bilgiler verip seçmenlere son dakika uyarılarında bulundu: “Erbaş ve erler oy kullanamayacak. Uzman çavuşlar, astsubaylar, subaylar kayıtlı oldukları sandıkta oy verebilecek. Ancak, yurtiçi ve yurtdışında operasyon için kayıtlı oldukları sandıklar dışında görevli askerler oy kullanamayacak. Sandık güvenliğini sağlamakla görevli asker ve polisler bunun tek istisnası. Bu askerler ve polisler görevli oldukları sandıklarda oy verecek. Bu sandıklara da görevli asker ve polislerin zaten isimleri yazıldı. Sandık kurulu başkan ve üyeleri gibi bu asker ve polisler de görevlendirildikleri yerde oy kullanabiliyor.

5 Adımda nasıl Oy Kullanılacak

1-) Seçmen Bilgi Kağıdınızla Gidin: Seçmenler kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanabilecek. Oy vermeye seçmen bilgi kağıdınızla gidin. Seçmen kağıdınız ulaşmadıysa YSK’nın sitesinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağınız yeri öğrenebilirsiniz.

2-) Kimliğinizi Unutmayın: Oy verme günü yanınıza seçmen bilgi kağıdının yanısıra Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarasını taşıyan; TC Kimlik Kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensubu mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayın.

3-) Belgelerinizi Verin: Oyunuzu kullanırken sandık kurulu görevlisine kimliğinizi verin. Görevli seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.

4-) Mührün Kurumasını Bekleyin: Referandumda oy pusulaları iki renkten oluşacak. Beyaz kısımda “Evet”, kahverengi bölümde “Hayır” seçeneği yer alacak. Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “Tercih” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlü yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun.

5-) İmzanızı Atın: Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

WhatsApp İhbar Hattı

CHP İstanbul İl Başkanlığı, oy verme işlemleriyle ilgili yaşanabilecek sorunlara müdahale edebilmek için ihbar hattı oluşturdu. Vatandaşlar, karşılaşabilecekleri olası ihlallere ilişkin fotoğraf ve videoları WhatsApp ihbar hattına gönderebilecek ya da destek hattını arayabilecek.

CHP İstanbul İl Başkanlığı anayasa değişikliği referandumu için tüm hazırlıklarını tamamladı. 16 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek anayasa değişikliği referandumu için İstanbul’da 1890 binada 26 bin 249 sandık kurulacak. CHP İstanbul İl Başkanlığı, yaklaşık 200 bin kişiyle sandık güvenliğini sağlayacak. CHP, her sandıkta en az 3 kişi görevlendirmiş durumda. Ayrıca yaşlı ve hastalar başta olmak üzere vatandaşların oy verme işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için yardımcı olacak binlerce kişi görevlendirildi. İstanbul’da sandıkların kurulduğu 1890 binanın her birinde en az 2 avukat hazır bulunacak. İstanbul genelinde yaklaşık 3000 avukatın görev yapması bekleniyor.