07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Vize Krizi Bitti ‘Güvence’ Krizi Başladı
Vize Krizi Bitti ‘Güvence’ Krizi Başladı

Vize Krizi Bitti ‘Güvence’ Krizi Başladı

ABD ve Türkiye karşılıklı tüm vize kısıtlamalarını kaldırdı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Türk hükümetinin “üst düzeyde sağladığı güvenceye bağlı kaldığını” belirtti. Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nin yanıtı, “ABD’nin Türkiye’den güvence aldığını ileri sürerek Türk ve Amerikan kamuoylarını yanlış bilgilendirmesini doğru bulmuyoruz” oldu.

Vize Krizi Bitti ‘Güvence’ Krizi Başladı

ABD’nin Türkiye Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, ABD’nin Türkiye misyonunda görev alan çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığına dair Türk Hükümetinden alınan üst düzey güvence üzerine vize işlemlerinin kısıtlı olarak yeniden başladığı duyuruldu.

İşte o açıklama:

WASHINGTON BÜYÜKELÇİLİĞİ: GÜVENCE VERİLMEDİ

Bu açıklamalar sonrası, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de, mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, ABD vatandaşlarına yönelik vize rejimindeki kısıtlamaların eş zamanlı olarak kaldırıldığını duyurdu.

Ancak açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

“ABD’nin açıklamasında sözü edilen güvenceler bağlamında, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimizin herhangi bir güvence vermediğini, ülkemizdeki hiçbir temsilcilik görevlisinin kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturmaya tabi tutulmadığını vurgulamak isteriz. Daha önce de dikkat çekmiş olmamıza rağmen, ABD’nin Türkiye’den güvence aldığını ileri sürerek Türk ve Amerikan kamuoylarını yanlış bilgilendirmesini doğru bulmuyoruz.”

Açıklamada ayrıca, Türkiye’nin ABD’de Türk vatandaşlarıyla ilgili süren davalara ilişkin çok ciddi endişelerinin sürdüğü, Türk yetkililerin bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Amerikalı muhataplarıyla görüşmeyi sürdürecekleri belirtildi.

Karar 8 Ekim’de alınmıştı

ABD, Türkiye’deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz’un tutuklanmasının ardından 8 Ekim’de Türkiye’den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı.

 

Türkiye de bu karara aynı şekilde karşılık vererek ABD’ye yönelik vize işlemlerinin askıya alındığını duyurmuştu. Yumuşama sinyali olarak yorumlanan açıklamaların ardından ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye vatandaşlarının vize işlemi randevuları için en erken tarihin 2019 yılının Ocak ayı olduğunu açıklamıştı.