07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Sivil Konsey Nerede?”
“Sivil Konsey Nerede?”

“Sivil Konsey Nerede?”

Ankara’da devam eden Genelkurmay Çatı Davası’nın 8’inci celsesine Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu belirtilen eski Albay Doğan Öztürk’ün ifadesi damga vurdu. Öztürk, “Konseyde ya sivil olacak ya da ayrıca sivil bir konsey olacak. Mahrem imamlar daha etkiliyse sivil konsey de olmalı.” ifadelerini kulllandı.

“Sivil Konsey nerede?”

15 Temmuz’da Mehmet Dişli’nin dairesinde şube müdürü olan Öztürk, “FETÖ üyeliği” iddiasını reddedip, kendisi yüzünden bilgisayar mühendisi olan eşinin de işten atıldığını söyledi. Öztürk, Yurtta Sulh Konseyi olduğu belirtilen yapılanmadaki yanlış, eksik ve fazlalıklarını anlatırken Mahkeme Başkan Oğuz Dik, “O dosya bizde de var. Eksik olduğunu söylediğin kısma kimi ekleyelim?” dedi. Öztürk, konseyde sivil üye bulunmamasının normal olmadığını savunurken de şunları söyledi: “Konseyde ya sivil olacak ya da ayrıca sivil bir konsey olacak. Mahrem imamlar daha etkiliyse sivil konsey de olmalı. Ayrıca bu konsey ne yapacaktı, darbeyi sevk idare mi edecekti, devleti mi yönetecekti, belli değil.”

“Neden bakanlıkların müsteşarlığın asker atarlar?”

Örgütün çarşaf çarşaf görevlendirme listesi yayınlarken, “Şunlar da konsey üyesi” denmemesinin dikkat çekici olduğunu kaydeden Öztürk, “Niye bakanlıkların müsteşarlığına hala asker atarlar? Bakanlıklarda dünya kadar adamları var. Bir de ne acildir ki, o gece Milli Eğitim müsteşarını atadılar?” dedi.

“Adil yargılama için konsey üyeliğinden azlimi istiyorum”

Öztürk, bu iddianameye göre konseyin askerlerden oluştuğunu, ancak askeri yargıyla ilgili iddianamede, “Konsey hem asker hem sivil üyelerden oluşuyor” dendiğine dikkat çekerek, konseyle ilgili çok ciddi şüpheleri olduğunu bildirdi. Öztürk şöyle devam etti: “Sadece poliste ifadem alındı. Konsey üyesiyim, ama savcılık bana bir şey sormuyor. Konsey üyesiyim, ama darbe bildirisini görmemiş, dinlememişim.” Bunun üzerine “ben sana bildiri hakkında bilgi vereyim” diyerek araya giren Başkan Dik, şunu söyledi: “Yargıtay önünde okunan bildiri ile bu bildiri aynı şekilde yazılmış. Askerin yargıyla ne ilgisi var?” Öztürk, konseyle ilgili sözlerini şöyle bitirdi: “Rencide edici olacak ama konsey üyesi olsam, bu planlamayı böyle yapmazdım. Adil yargılama için en azından konsey üyeliğinden azlimi istiyorum.”

“O güne dair gri alan ve gri kişi çok fazla”

15 Temmuz’da Genelkurmay Karargahı’nda yaşananları, “kaotik bir ortam” olarak nitelendiren Doğan Öztürk bugün kişilerin hain ve kahraman şeklinde değerlendirildiğini söylerken, “Oysa o güne dair gri alan ve gri kişi çok fazla” dedi.