07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Rakka’da ABD, Türkiye ve YPG
Rakka’da ABD, Türkiye ve YPG

Rakka’da ABD, Türkiye ve YPG

Türk, Rus ve ABD genelkurmay başkanlarının katıldığı kritik Antalya zirvesi sona erdi. Masadaki ‘Rakka harekatı Türkiye-ABD müşterek planlama çalışması’ yazısı dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner,  “ABD’nin YPG’ye desteği sürecek” dedi

Antalya’daki zirvenin ikinci gününde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, önce Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov’la, ardından ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile ikili görüşmeler yaptı.

NTV’nin aktardığına göre, ABD Genelkurmay Başkanı ile görüşmenin gündeminde olası Rakka operasyonu vardı.

Günün en çarpıcı karesini ise Genelkurmay Başkanlığı paylaştı. Toplantı masasının üzerindeki dosyada, “Rakka harekatı Türkiye-ABD müşterek planlama çalışması” yazısı dikkat çekti. Çalışmanın üzerinde 20-25 Şubat tarihi yer aldı.

Antalya’daki zirvenin ardından  ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, düzenlediği basın toplantısında, Suriye’de PYD/YPG’ye verdikleri destek konusunda açıklamalarda bulundu.

Terör örgütü DEAŞ’la mücadele kapsamında YPG’ye verdikleri desteğin süreceğini belirten Toner, şunları kaydetti:

“YPG’yi Suriye’nin kuzeyinde bulunan SDG içerisinde uzun zamandan beri destekliyoruz. Daha önce belirttiğimiz gibi onlar DEAŞ’a karşı mücadelede ve ortadan kaldırılması için çok etkililer. Şimdiye kadar yaklaşık 6 bin kilometreyi ve 4 Kasım’da operasyon başladığından beri de Rakka civarında 100’den fazla köyü DEAŞ’ın elinden aldılar.”

 

Üst düzey bir Türk yetkili, Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Suriye’nin Rakka kentini IŞİD’den geri alma operasyonu için ABD’nin, YPG’nin yardımını tercih etmiş gibi göründüğünü söyledi.