07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Madımak’ta Adalet Sağlanmadan Türkiye’de Adalet Sağlanmaz”
“Madımak’ta Adalet Sağlanmadan Türkiye’de Adalet Sağlanmaz”

“Madımak’ta Adalet Sağlanmadan Türkiye’de Adalet Sağlanmaz”

Sivas katliamının 24’üncü yıl dönümü nedeniyle Sivas’ta eski Madımak Oteli’ni oteli önüne binlerce kişi yürüdü… Yürüyüşe katılan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “2 Temmuz 1993’te sadece Madımak Oteli yanmadı, insanlar yanmadı. Türkiye’nin kendisi yandı ve insanlık yandı ve yanmaya devam ediyor. Onun için adalet diyoruz, adalet için yürüyoruz ve bugün de Sivas’ta Madımak’ta adalet sağlanana kadar da Türkiye’de adalet sağlanmaz diyoruz” diye konuştu.

24 yıldır bekleyen adalet

2 Temmuz 1993’te Sivas’taki Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın, 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin yaşamını yitirdiği olayların 24’üncü yıl dönümü için kentteki ilk anma programını Valilik koordinesinde gerçekleştirildi. Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alim Yıldız, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Emniyet Müdürü Turan Aksoy, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan bir grup eski Madımak Oteli, bugünkü Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne gelerek, bina içerisinde, olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı.

 

3 bin polis görevlendirildi

Anma etkinlikleri sırasında olumsuz bir olay olmaması için polis ekipleri alarma geçirildi. Anma etkinliği kapsamında, grupların yürüyüşün yapılacağı güzergahın başlangıcı olan Seyrantepe, Fidanlık, Yeditepe, Mehmet Akif Ersoy, Hikmet Boran, Mevlana ve Atatürk Caddeleri ile Seyrantepe Kavşağı, Afyon Sokak, Bankalar Caddesi, Ali Ağa Cami Sokak, Orduevi önü, Bekir Sami Kunduk Caddesi ve bu sokaklara açılan yollar trafiğe kapatıldı. Güzergah üzerindeki geçiş noktaları ile otel civarında ise çevre illerden gelen takviye birliklerle birlikte yaklaşık 3 bin polis görevlendirildi. Anma etkinlikleri için kente özel araç ve otobüsler ile diğer şehirlerden gelen katılımcılar, şehir merkezi girişlerinde oluşturulan polis kontrol noktalarında durdurularak arama yapıldı. Daha sonra grupların kente girişine izin verildi.

“Madımak’ta adalet sağlanmadan Türkiye’de adalet sağlanmaz”

Eski Madımak oteli önündeki etkinlikte konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “2 Temmuz 1993’te sadece Madımak Oteli yanmadı, insanlar yanmadı. Türkiye’nin kendisi yandı ve insanlık yandı ve yanmaya devam ediyor. Onun için adalet diyoruz, adalet için yürüyoruz ve bugün de Sivas’ta Madımak’ta adalet sağlanana kadar da Türkiye’de adalet sağlanmaz diyoruz. Biz bu canlarımızın acısıyla yanıyoruz ama başka insanlar yanmasın diye yollardayız” ifadelerini kullandı.

“Sizin çocuklarınızı biz burada kabul etmiyoruz”

Olayda hayatını kaybedenlerden Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa da aileler adına konuştu. Karababa, olayda öldürülen göstericiler Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in de bina içindeki anı köşesinde isimlerinin ver olmasını asla kabul etmeyeceklerini söyledi. Hüseyin Karababa şunları söyledi:

“Sivas olaylarında meydanda 2 kişi öldürüldü. Bu şahısları aldılar geldiler bu ucubenin içine en başa yazmak koşuluyla sanki burada öldürülmüş gibi yaparak, büyük birlik projesini sunarak, sanki bizim onlarla bir dostluğu, arkadaşlığı varmış da şeytanlar gelip bizi öldürmüş gibi yaparak bu ucubede böyle bir proje uyguluyorlar. Ben sizin huzurunuzda bu iki şahsın ailesine buradan seslenmek istiyorum. Sizin çocuklarınızı biz burada kabul etmiyoruz. Çünkü siz 24 yıldır çocuğunuzu aramadınız. Avukat tutmadınız. Mahkemeye gelmediniz. Ne hakla çocuğunuzun ismini burada tutuyorsunuz. Gidin Bölge İdare Mahkemesine biran önce çocuklarınızın ismini buradan çıkartın. Çıkartın, bizi zora sokmayın.”

Konuşmaların ardından kalabalık grup, geldikleri güzergahı kullanarak geri etkinliği sonlandırdı.