07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Katile Silahı İade Edilecek
Katile Silahı İade Edilecek

Katile Silahı İade Edilecek

Gezi Direnişi sırasında polis kurşunu ile başından vurularak yaşamını yitiren Ethem Sarısülük davasının gerekçeli kararında skandallar zinciri … Mahkeme, Sarısülük’ü öldüren polis Ahmet Şahbaz‘a silahının iade edilmesine karar verdi. Gerekçeli kararda ayrıca,“baskıya karşı direnme hakkı” ütopik olarak değerlendirildi.

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre, Aksaray 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük davasındaki gerekçesinde sanık polis Ahmet Şahbaz’ın delil olarak saklanan silahının, sanığa teslim işlemlerinin yapılması için Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne verilmesine karar verdi. Sanığa “Kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma” maddesinden ceza arttırımı yapılmasına gerek olmadığını belirten mahkeme, gerekçesinde silahın kamu malı değil, sanığa ait zati demirbaş olduğunu ifade etti.

“Baskıya karşı direnmek’ ütopik”

Kararda, Gezi eylemlerinde sıkça dile getirilen “baskıya karşı direnme hakkı” “ütopik” olarak nitelendirildi; “Polisler, mevcut linç girişimine ve yasal olarak silah kullanma yetkileri bulunmasına rağmen silah kullanmaktan sürekli imtina ettiler. Dolayısıyla hükümeti devirmeyi amaçlayan, ülke için güvenlik sorunu yaratan göstericilere karşı kolluk görevlilerinin sessiz kalması düşünülemez” denildi.