07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Katalonya Bağımsızlık İçin Yüzde 90 ‘Evet’ Dedi
Katalonya Bağımsızlık İçin Yüzde 90 ‘Evet’ Dedi

Katalonya Bağımsızlık İçin Yüzde 90 ‘Evet’ Dedi

 

İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’da bugün bağımsızlık referandumu için sandık başına giden Katalanlar birçok noktada polis müdahalesiyle karşılaştı. Oy verme işlemi Türkiye saati ile 20:00’de bitti. İspanya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 92 oy verme merkezinin polis ve jandarmanın müdahalesiyle kapatıldığı, güvenlik görevlilerine karşı koyma ve itaatsizlikten 3 kişinin gözaltına alındığı ve çıkan olaylarda 12 güvenlik görevlisinin yaralandığı bildirildi.

Katalonya Bağımsızlık İçin Yüzde 90 ‘Evet’ Dedi

Yerel saatle 09:00’da oylamanın başlamasıyla polis kentte referandum noktası olarak belirlenen okullara girerek sandıklara el koymaya başladı. İspanyol polisinin müdahalesi sonucu 844 kişi yaralandı. Katalonya Özerk Bölgesi Hükümet Sözcüsü Jordi Trull, referandumda oy kullanan seçmenlerin yüzde 90,09’unun bağımsızlığa “Evet” dediğini açıkladı.

2 yaralının durumu ağır

Polis müdahalesinden dolayı iki yaralının durumunun ağır olduğu belirtildi. Polisin kullandığı plastik merminin yaralılardan birinin gözüne isabet ettiği, 70 yaşındaki diğer ağır yaralının da müdahale sırasında kalp krizi geçirdiği kaydedildi. Diğer yandan Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti üyelerinin hepsinin referandumda oy kullandığı bilgisi verildi.

İspanya hükümeti: Müdahale çok doğru ve orantılı

İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, Katalonya’daki gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen, yasa dışı, demokrasi karşıtı, anayasaya aykırı bir girişimin gerçekleştirilmesinin hiçbir anlamı yok.” dedi.

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont’tan yasa dışı referandumu durdurmasını istediklerini kaydeden Santamaria, “Sayın Puigdemont’a demokrasi büyük geliyor. Asla demokrasiyi anlamadı. Onun için Katalonya’da tek yasa kişisel ve siyasi çıkarları” ifadesini kullandı.

Santamaria, “Bu referandum girişimi hiçbir zaman gerçekleştirilebilir, gerçek bir şey olmadı.” diyerek tüm uyarılara rağmen Katalanların oy kullanmaya çağırılmasının “sorumsuzluk” olduğunu savundu. Jandarma ve ulusal polisin müdahalesini “çok doğru, orantılı ve profesyonel” olarak nitelendiren Santamaria, “Güvenlik güçleri demokratik zorunluluklarını yerine getirmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

İspanya Başbakanı Rajoy’dan referandum yorumu

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya’da düzenlenen referandumla ilgili yorumda bulunarak Bugün Katalonya’da bir bağımsızlık referandumu yapılmadı’ dedi.

Rajoy, en az 844 kişinin polis müdahalesiyle yaralandığı referandumda güvenlik güçlerine ‘kanunu korudukları ve görevlerini icra ettikleri’ için teşekkür etti.

‘Bugün bir bağımsızlık referandumu yapılmadı’ ifadelerini kullanan Rajoy, Katalonların büyük çoğunluğunun ‘ayrılıkçıların yolundan gitmediğini’ ve oy kullanmadığını iddia etti.

Referandum sonucu: yüzde 90.09 ‘Evet’

Katalonya Özerk Bölgesi Hükümet Sözcüsü Jordi Trull, referandumda oy kullanan seçmenlerin yüzde 90,09’unun bağımsızlığa “Evet” dediğini açıkladı.

Trull, yaklaşık 5 milyon 340 bin seçmenin olduğu Katalonya’da referandumda 2,262,424 seçmenin oy kullandığını söyledi.

Açıklamada İspanya merkezi hükümetinin görevlendirdiği güvenlik güçleri tarafından ‘el konuşmamış’ 2 milyon 262 bin 424 oy pusulasından 2 milyon 20 bin 144’ünün ‘Evet’ olduğu aktarıldı.

176 bin 566 ‘Hayır’ oyunun kullanıldığı belirtilen referandum sonuçlarında, 45 bin 586 oy pusulasının boş, 20 bin 129’unun ise geçersiz olduğu kaydedildi.

Rakamlar referanduma katılım oranının yüzde yaklaşık olarak 42,3 olduğunu gösteriyor.

 

Katalonya hükümetinden halka: Evde hazırladığınız oy pusulalarını kullanabilirsiniz

Katalonya hükümeti, Madrid’in tüm itirazlarına rağmen bugün yapılacağını açıkladığı bağımsızlık referandumu için halka çağrı yaparak, evlerinde kendi yaptıkları oy pusulalarını kullanabileceklerini açıkladı.

Oy kullanma yerlerinin yarısı mühürlendi

Reuters’ın aktardığına göre Barcelona’daki bir okuldaki yetkililer, polis müdahalesine karşı vatandaşlardan okulun girişini kapatmalarını istedi.

İspanya merkezi hükümeti, polisin oy verme yeri olarak kullanılması planlanan 2 bin 315 okulun yarısından fazlasını mühürlediğini açıkladı.

“Açık gördüğünüz herhangi bir merkezde oy verebilirsiniz”

Öte yandan Hükümet Sözcüsü Jordi Turull yaptığı basın açıklamasında, “Kayıtlı olduğunuz oy kullanma merkezi kapatılmışsa açık gördüğünüz herhangi bir merkezde oy verebilirsiniz” dedi. Turull, evlerde basılmış oy pusulalarının da geçerli kabul edileceğini açıkladı.

Sputnik’in haberine göre Turull, jandarmanın 9 milyondan fazla oy pusulasına el koyduğunu söyledi.

İspanyol hükümetinin Katalonya’daki referandumu yasaklayacağını duyurmasının ardından bölgede oy verme noktalarının yarısından fazlası girişe kapatılmış, binlerce oy sandığını da mühürlenmişti.

“Sonuçlar bağlayıcı”

Katalonya Parlamentosu’nun geçirdiği yasaya göre, referandum sonuçları bağlayıcı olacak. Eğer sandıktan bağımsızlık kararı çıkarsa, sonuçların açıklanmasından iki gün sonra Katalan parlamentosunun bir araya gelip bağımsızlık kararını açıklaması gerekiyor. Katalan parlamentosu eylül ayının başında yapılan oylamada, 1 Ekim’de bağımsızlık referandumu düzenleme kararı almıştı.