07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Gazeteci Oğuz Güven Gözaltına Alındı
Gazeteci Oğuz Güven Gözaltına Alındı

Gazeteci Oğuz Güven Gözaltına Alındı

Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında, 10 Mayıs’ta geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in ölümüyle ilgili haberin, kısa süre sonra değiştirilen başlığı nedeniyle, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “kişinin hatırasına hakaret” suçlarından soruşturma başlatıldı.

Gazeteci Oğuz Güven Gözaltına Alındı

Cumhuriyet gazetesi İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, bu sabah 07:15’te twitter hesabından gözaltına alındığını duyurdu.

Oğuz Güven ifadesi alınmak üzere Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Güven’in gözaltı gerekçesi henüz bilinmiyor.

Basın Konseyi’nden açıklama

Basın Konseyi, Cumhuriyet Gazetesi İnternet Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven ve gazeteci Serhat Yaruk’un gözaltına alınması ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

“159 gazeteci tutukluyken, 100 gazeteci aranırken yeni bir şok yaşadık. Cumhuriyet Ggazetesi7nin internet Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven ve gazeteci Serhat Yaruk’un sabah erken saatlerde gözaltına alındıklarını öğrendik.Gazetecilerin serbest bırakılmasını ve tutuksuz yargılanmalarının sağlanmasını beklerken, yeni gözaltılar ve yeni tutuklamalar, demokrasiyle bağdaşmaz ve bunun gerekçesi açıklanamaz.
Artık kelimeler izleniyor, manşetler gözaltına alınıyor. Suç isnadı var ise ve ‘zanlı’ Cumhuriyet gibi köklü bir gazete haber sitesinin Yayın Yönetmeni ise, yapılacak şey onu ifadeye davet etmek olmalıdır. Evinden gözaltına almak, totaliter rejimlere özgüdür.

Basın Konseyi olarak tüm gazetecilerin tutuksuz yargılanmasını, cezaya dönüşen uzun tutukluluk uygulamasının bir an önce sona erdirilmesini ve yeni soruşturmaların doğrudan gözaltı ve tutuklamalara başvurulmadan sürdürülmesini istiyoruz.”

CHP Milletvekili Yarkadaş: Anlayış değişmiyor

Bu arada CHP’ Milletvekili Barış Yarkadaş da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ” Oğuz Güven’le ilgili bir soruşturma varsa, bu savcılığa davet edilip ifadesinin alınması yoluyla yürütülebilirdi. Ancak ne yazık ki; anlayış değişmiyor ve gazeteciler evlerinden sabahın kör saatinde alınmaya devam ediliyor. Bu yöntem kabul edilemez” dedi.

7 gün gözaltı süresi alındı

Halen Güvenlik Şube’de gözaltında tutulan Oğuz Güven için, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu gözaltı süresini 7 güne uzattı.

Başka isimler de var

Başsavcı Alper’in hayatını kaybetmesinin ardından sosyal medya hesaplarından kamuoyunda büyük tepkilere yol açan paylaşımlarda bulunan Emre Uslu ve Tuncay Opçin hakkında da “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Oğuz Güven’i hedef gösteren Nedim Şener konuştu

Nedim Şener, Cumhuriyet com.tr’yle ilgili tweetinin ardından operasyon başlatılınca, sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutuldu. Tepkilere Twitter adresinden yanıt veren Şener, “Merak etmeyin bir başlık yüzünden Oğuz Bey’e haksızlığa da ilk ben karşı çıkarım, diğer arkadaşlarda olduğu gibi. Kahraman savcı Mustafa Alper’in ardından o çirkin başlığı atanın yeri ne nezarethanedir ne de Cumhuriyet gazetesi” diye yazdı.