07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘FETÖ’ Tutukluları Hariç
‘FETÖ’ Tutukluları Hariç

‘FETÖ’ Tutukluları Hariç

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ‘FETÖ’cü iddiasıyla tutuklananların eşleriyle görüşmek için gündeme getirdikleri “pembe oda” talebi güvenlik gerekçesiyle reddedildi

Habertürk’te yer alan habere göre, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ‘FETÖ’ soruşturmaları kapsamında tutuklanan binlerce kişinin, eşleriyle görüşmek amacıyla gündeme getirdikleri “pembe oda” talebi, “örgütsel görüşme” yapılabileceği ve örgüt faaliyetleri hakkında mesajlaşmaya konu olacağı kaygısıyla reddedildi.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 15 Temmuz sonrasında Türkiye’de farklı suçlardan 205 bin kişi tutuklandı. 45 bin 500’ü FETÖ, 9 bin 283’ü PKK ve 750’si IŞİD soruşturmaları kapsamında tutuklanarak cezaevine konuldu. İnfaz Kanunu uyarınca hakkında terör suçlaması da bulunsa iyi hali olan tutuklulara çeşitli “ödüller” veriliyor. Bu ödüllerden biri de “pembe oda”yı kullanmak.

Uygulama 2013’te hayata geçirilmişti

İnfaz Kanunu’nun “Ödüllendirme” başlıklı maddesinde 2013 yılında değişiklik yapıldı ve disiplin cezası bulunmayan hükümlülerin cezaevlerinde bulunan “pembe oda”da eş ve aileleriyle özel görüşmesi sağlandı.

Her gün binlerce tutuklu bu uygulamadan yararlanmak için başvuruda bulunuyor. İyi hali değerlendirilen kişiler, en geç 3 ayda bir, en erken ayda 1 kez olmak üzere gardiyan gözetimi ve teknik izleme olmaksızın 3 saatten 24 saate kadar eşleriyle görüşebiliyor.

“FETÖ” tutukluları hariç

Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’de ilk kez “pembe oda” taleplerine kısıtlama getirdi ve FETÖ soruşturmaları kapsamında cezaevlerinde bulunan evli tutuklulara “pembe oda” yasağı koydu. Bu kapsamda gelen binlerce talep, “pembe oda”larda yapılması muhtemel “örgütsel” ve “kripto” görüşmeler nedeniyle reddedildi.