07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Cennette Kul Mu Olacaksın, Cehennemde Hükümdar Mı?
Cennette Kul Mu Olacaksın, Cehennemde Hükümdar Mı?

Cennette Kul Mu Olacaksın, Cehennemde Hükümdar Mı?

Cennette kul mu olacaksın, Cehennem de hükümdar mı?

97 milyon dolar bütçeyle çekilen Alien serisinin yeni filmi  Alien: Covenant vizyonda. Film, 2012 yapımı Prometheus’un devamı niteliğinde. Usta yönetmen Ridley Scott, efsanevi bilim kurgu/korku serisi Alien’a bir kez daha hayat veriyor. Derin bir felsefi alt yapı üzerine kurulu olan seri bu defa yaratılış ve varoluş konularına cevap arıyor. Filmin açılışında 1968 yapımı Stanley Kubrick’in efsane filmi ‘2001 A: Space Odyssey’ etkileri görülüyor. Film, her ne kadar bilim kurgu olsa da felsefi yanı ağır basıyor. Öyle ki Michael Fassbender’in canlandırdığı David ve Walter karakterleri arasında geçen yaratılış diyalogu 20. yüzyılın en büyük düşünürlerinden Jean Paul Sartre’nin başyapıtı ‘Varlık ve Hiçlik’e atıflarda bulunuyor. Filme dair bir başka nokta ise mürettebatın vardığı gezegen!..

VALHALLA!

Mühendislerin evi olduğu düşünülen mekân/gezegen aslında Cennet olarak anılıyor bir nevi insanlığı yaratan tanrıların evi. Bunu filmde kullanılan Valhalla sözünden de anlayabiliyoruz. Valhalla, İskandinav mitolojisinde tanrıların diyarı Asgard’da bulunan Odin adlı tanrının kabul salonudur. Sözleşme anlamına gelen Covenant ise kutsal kitapta bulunan tanrı ve insanlık arasındaki sözleşme anlamına geliyor. Yani; tanrının yetkileri Musa peygambere vermesi. İsrail ırkının tanrının buyruklarını takip etmesi ve tanrının onları adil yargılayacağının antlaşmasına bir atıf.

Alien: Covenant

Konusu 2104 yılında geçen filmde bir grup mürettebat ani gelişen bir kaza sonrasında uyku kapsüllerinden uyanıyor. Covenant adlı seyahat ettikleri gemiyi onarmaya çalıştıkları sırada en yakın gezegene inme kararı alıyorlar. Elbette bu gezegen seriye aşina olanların da tahmin edebileceği gibi Alien’adlı yaratığın bulunduğu yer.

Yönetmenliği Ridley Scott’a ait olan filmin senaryosu Jack Paglen, Michael Green, John Logan ve Dante Harper’a ait. Filmin oyuncuları arasında Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBridge, Demian Bichir ve Carmen Ejogo bulunuyor.

Kamera Arkası

-Michael Fassbender’in canlandırdığı androidler David ve Walter karakterlerinin isimleri, filmin yapımcıları David Giler ve Walter Hill’e övgü niteliğinde kullanılmış.

– Çekimler Yeni Zelanda’da yapıldı.

– Michael Fassbender ve Katherine Waterston’ın 2015 yapımı ‘Steve Jobs’tan sonra birlikte oynadıkları 2. film.

İyi Seyirler Dilerim

Efe TEKSOY