07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Başbakan’a Yakıştıramadım”
“Başbakan’a Yakıştıramadım”

“Başbakan’a Yakıştıramadım”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerel yönetimin raylı sistem projesine ilişkin törenin AKP propagandasına dönüştürülmek istenmesine tepki göstererek kürsüyü ve alanı terk etti. Olayın ardından Kocaoğlu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyenin geliştirdiği proje olmasına karşın, hükümet kanadı tarafından kendisinden “gizli” proglamlanan kentin raylı sistem ulaşımının Selçuk’a uzatılması töreninin AKP propagandasına dönüştürülmesi üzerine kürsüyü ve tören alanını terk etmiş, Başbakan Binali Yıldırım’ın da yer aldığı törende Kocoğlu, “bindirilmiş kıtalar” halinde alana doldurulan AKP’lilere “adam olun” diye seslenmişti.

 

 

“Başbakan’a Yakıştıramadım”

Törenin ardından açıklama yapan Kocaoğlu, projeyi yerel yönetimin geliştirdiğini, bakanlıkla ise yüzde 50 ortak olmalarına karşın Selçuk’taki programı basından öğrendiklerini kaydetti. Yine de bunu gündem yapmak istemediklerini kaydederek, kürsüye çıktığında bazı gruplar tarafından yuğalandığını, “in aşağı” ve “konuşma” gibi seslerin yükseldiğini, hatta yuhalandığını dile getirdi. Yıldırım dahil hiçbir AKP’li yöneticinin bu grupları susturmaya yeltenmediğini vurgulayan Kocaoğlu, “Diğer taraftan da Sayın Cumhurbaşkanı’na tezahürat yapıldı. Ben bu tezahürata tepki göstermedim, göstermem de. Bu, benim kişiliğimle bağdaşmaz. Ama Sayın Başbakan, sanki orada yokmuş ve bana yapılan o sataşmaları duymamış gibi, benim tepkimi Sayın Cumhurbaşkanı’na yapılan tezahürata bağladı ki, bunu şiddetle reddediyorum. Sayın Başbakan’a yakıştıramadım” dedi.

“Belediye başkanının yuhalanmayacağını söylemeleri gerekirdi”

“Biz Sayın Başbakan’ın 8 Eylül’de İzmir’e geleceğini ve İZBAN’da Selçuk’tan trene binip hattı açacağını basından öğrendik. Bu projenin yüzde 50 pay ortağı olmamıza rağmen. Bugüne kadar birlikte çalışmamıza, birlikte planlamamıza rağmen, bu programda bize ortak çalışma zemini yaratılmadı. Daha sonra TCDD Genel Müdürü beni arayarak programın henüz belli olmadığını söyledi. 8 Eylül’de, yani bugün, tören günü İzmir Valiliği’nden program elimize ulaştı. Bu çerçevede Sayın Başbakan’ı havaalanında karşılayıp Selçuk’taki programa geçtik. Uzun süredir İzmir’le bir siyasi gerginlik yaşanmasına rağmen ben Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ya da bakanları karşılıyorum. Kenti ilgilendiren törenlere de katılıyorum. Buradaki amaçlarının ne olduğunu bilmiyorum. Ama seçilmiş bir belediye başkanı, bir siyasetçi olarak duruşumla, davranışımla böyle bir tavrı hak etmediğime inanıyorum. Orada her seferinde taraftarlarını getirenlerin, bir belediye başkanının yuhalanmayacağını kalkıp söylemeleri gerekirdi. Bunu hiç bir AKP’li siyasetçiden görmedim. Tören sırasında bağırıp çağıranları kimse susturmaya çalışmadı bile.Bunu da çok yadırgadım. Herkes geçtiğimiz yıllarda İzmir Enternasyonal Fuarı açılışında, Açıkhava Tiyatrosu’nda yaşananları hatırlayacaktır. O zamanın Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e protesto olunca, ben kürsüye fırlayıp herkesi susturmuş ve Sayın Bakan’dan özür dilemiştim. Ondan sonra bir daha böyle bir olay yaşanmaması için elimden gelen azami gayreti gösterdim ve böyle bir olayı bir daha yaşatmadım. Devlet adamlığı, siyasetçilik budur; konuğuna, ortağına, devlet büyüğüne nasıl davranılacağını göstermektir.”

“Bağırıp çağıranlar Başbakan dahil kimse susturmaya çalışmadı bile”