07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AKP’den Şeyh Sait Pankartı
AKP’den Şeyh Sait Pankartı

AKP’den Şeyh Sait Pankartı

Referanduma sayılı günler kala Bahçeli’nin MHP’si “Evet” için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak AKP  Diyarbakır il Başkanlığı çok tartışılacak bir afiş astı. Afişte “Evet oyu vermek  Cumhuriyet’e karşı isyan başlatan Şeyh Sait’li fatihadır” denildi.

Sözcü’nün paylaştığı fotoğraflara göre, AKP Diyarbakır İl Başkanlığı, Cumhuriyet’e karşı isyan başlatan Şeyh Sait’li “Evet” pankartı hazırladı. Pankarta, “Her Evet Şeyh Sait ve arkadaşlarına bir Fatiha’dır” diye yazıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın 1 Nisan’daki Diyarbakır ziyareti için valiliğin karşısına asılan afiş, sosyal medyada da tepkilere neden oldu.

untitled-1

“Bilgimiz dışında asılmış”

Tepkiler artınca pankart kaldırıldı. AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun bir açıklama yaparak,”bizimle ilgisi yok” dedi.

“Sitemizde yer alan görseller, afişler ve pankartlar dışındakiler asla bizi bağlamaz. Diyarbakır teşkilatımız ile de görüştük. Onların da bilgisi dışında olduğunu öğrendik. Bu noktada kim asmışsa, sorumluluk onlardadır. Pankartın AK Parti ile hiçbir ilgisi yoktur.”

Nakşibendi Tarikatı’na mensup olan Şeyh Sait, cemaatin başına geçtikten sonra 13 Şubat 1925’te Piran’da, İngilizlerin desteğiyle Türkiye Cumhuriyeti’ne ve devrimlere karşı isyan başlattı. Onlarca askerin hayatını kaybettiği isyan bastırıldıktan sonra, Şeyh Sait 29 Haziran 1925’te Diyarbakır’da idam edildi.