07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Ahmet Şık Odatv Davası’ndan Hakim Karşısında
Ahmet Şık Odatv Davası’ndan Hakim Karşısında

Ahmet Şık Odatv Davası’ndan Hakim Karşısında

FETÖ ve PKK propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanan gazeteci Ahmet Şık, FETÖ kumpası olduğu ortaya çıkan Odatv davasında bugün hakim karşısına çıktı. Ahmet Şık, duruşmadaki savunmasında mütalaanın Tayyip Erdoğan ve Fethullah Gülen‘in rolünü gizlediğini söyledi. Ahmet Şık sözlerini, “Gücünü gerçeklerden alan fikirlerle savaşamazsınız, savaşırsanız yine kaybedersiniz” diyerek tamamladı. Öte yandan  Ahmet Şık’a destek olmak ve davayı izlemek için gelen meslektaşları duruşma salonuna alınmadı… Mahkeme karar için 12 Nisan 2017 tarihine ertelendi.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve FETÖ kumpası olduğu ortaya çıkan 13 sanıklı OdaTV davasında sona gelindi. Davada sanık sıfatıyla bulunan isimler bugün esas hakkındaki savunmalarını yapıyor. Savunmasını yapan isimler arasında, FETÖ ve PKK propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanan gazeteci Ahmet Şık da bulunuyor.

“Gazetecilik suç değildir; yansak da dokunacağız”

Duruşma öncesinde İstanbul Adliyesi önünde bir açıklama yapıldı. Çok sayıda gazetecinin ye aldığı açıklamaya, CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, HTKP Genel Başkanı Erkan Baş, Kırmızı Kedi Yayınevi sahibi Haluk Hepkon, Berkin Elvan’ın annesi ve babası Gülsüm Elvan, Sami Elvan da katıldı. Açıklamayı Cumhuriyet gazetesi yazarı Özgür Mumcu okudu. Mumcu, “Eğer Fethullahçı darbe gerçekleşmiş olsaydı Ahmet Şık yine hapse atılacaktı! Gazetecilik suç değildir; yansak da dokunacağız!” dedi.

Destek için gelenler duruşma salonuna alınmadı

Ahmet Şık’a destek olmak ve davayı izlemek için gelen gazeteciler duruşma salonuna alınmadı. Davayı haberleştirmek isteyen gazeteciler de duruşma salonuna alınmaması tepki çekti. Çok sayıda gazeteci adliye koridorlarında yaşanan olaya tepki gösterdi, “Rezalet” diye slogan attı. Polis, duruşma salonu önünde içeri girmek için toplanan gazetecileri kameraya alarak tahrik etti.

Ahmet Şık: Bu mütalaa Tayyip Erdoğan ve Fethullah Gülen’in rolünü gizliyor

Duruşma salonuna getirilen Ahmet Şık savunmasına başladı. Ahmet Şık’ın savunmasından satırbaşları şöyle:

– Türkiye bir gariplikler ülkesi ve her dönemde bir çok absürtlük yaşandı. Ama evrensel demokratik normaların her birinin içinin boşaltılıp, ülkeyi teslim alan bir örgütlü kötülüğün menfaatlerine uygun olarak, tam tersi anlamlara gelecek şekilde yeniden tanımlandığı bir başka dönem olmadı. Öyle ki, yıllar öncesinde yazdığı “1984” adlı eserinde günümüz Türkiye’sini anlatmış olduğu benzetmesi sıklıkla yapılan George Orwell mezarında ters dönmüşse haklıdır. Abartılı bulanlara bir çırpıda aklıma gelenleri sıralayabilirim.

– 7 Haziran’da millet iradesi yanlış tecelli etti deyip ülkeyi kan banyosuna döndüren sürece getirdiler.

– İktidar ülkeyi engellenen darbecileri kıskandıracak bir yola getirdi.

– Bugünkü yargıda mankurt denilen cemaatin yargısından hala izler duruyor.

– Burada olduğu gibi tutuklu olduğum davada da gazetecilik yargılanıyor.

– Mütalaa beraat istese de siyasal olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu mütalaa Recep Tayyip Erdoğan ve Fethullah Gülen’in rolünü gizliyor.

– Bu mütalaa gerçeğe karşı işlenmiş bir suçtur.

– Hadi unutalım diyen bu mütalaaya karşı hadi hatırlayalım diyorum.

– Gücünü gerçeklerden alan fikirlerle savaşamazsınız, savaşırsanız yine kaybedersiniz.

Savcının mütalaası

Odatv davasının 14 Aralık 2016 tarihli duruşmasında savcı Ali Kaya, ekleriyle birlikte 10 bin sayfanın üzerindeki dosya hakkındaki 1 sayfalık mütalaasında tüm sanıkların “Ergenekon” adlı örgüte üyelik suçundan beraatını talep etmiş, mütalaada bir dönem tutuklu yargılanan Ahmet Şık, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Nedim Şener’in ismine yer vermemişti. Yargılanan gazeteciler ve avukatları da 1 sayfalık mütalaaya katılmadıklarını belirterek, mütalaayı incelemek üzere süre istemişlerdi.