07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ABD’de de Memurun Bahşişini Peşin Ödemiş
ABD’de de Memurun Bahşişini Peşin Ödemiş

ABD’de de Memurun Bahşişini Peşin Ödemiş

ABD’nin İran’a yönelik ambargo uygulamasını deldiği iddiasıyla ABD’de tutuklanan ilerleyen süreçte ‘olası tanık’ statüsüne geçen Reza Zarrab’ın adıyla anılan ve eski Halk Bank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tek sanık olduğu davanın jürili duruşması başladı. Atilla’nın avukatı Victor Rocco, Zarrab’ın New York’ta cezaevinde kaldığı günlerde içeriye kadın sokmaya çalıştığını, içki, uyuşturucu ve yiyecek temin etmek için gardiyanlara rüşvet verdiğini ileri sürdü.

ABD’de de Memurun Bahşişini Peşin Ödemiş

Dünyanın gözlerini diktiği ‘Reza Zarrab davası’ kritik bir isim değişikliğiyle başladı. Dava artık, ABD’de tutuklu bulunan, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın adını taşıyacak. Savcılık Reza Zarrab’ın tanık olduğunu mahkemede beyan etti. Sarraf’ın, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve Türkiye aleyhine tanıklık yapacağı kesinleşti.

ABD hükümeti asına tanıklık yapacağı belirtilen Sarraf, dosyaya 5 numaralı tanık olarak girdi. Sarraf’ın aleyhinde tanıklık yapacağı Hakan Atilla’nın avukatları, gerçek ‘suç ortağının’ eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan olduğunu söyledi.

Atilla’nın avukatı Victor Rocco, savcılığın Reza Zarrab’ın sırtını sıvazladığını belirterek, “yüksek makamlara ayakkabı kutularında rüşvet yollayan Atilla değil Zarrab’tı. Sanık sandalyesinde oturması gereken Rıza Sarraf” dedi. Rocco, “Süleyman Aslan, Sarraf’tan ‘utanmazca’ rüşvet aldı” iddiasında bulundu.

Savcı Yardımcısı David Denton: Sarraf kara para aklama yollarını sundu, Atilla meşru gösterecek yöntemleri sağladı

Davada ilk sözü, açılış konuşmalarını yapan savcılık ve savunma aldı.

Savcı Yardımcısı David Denton, davanın tutuklu tek sanığı konumunda kalan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aleyhinde tanıklık yapacak Sarraf’dan çok şey anlatmasını beklediklerini belirtti.

Denton, jüri üyelerine hitabında, ‘yıldız tanık’ olarak sunduğu Sarraf’ın, ABD yasalarını çiğneyerek suç işlediğini kabul ettiğini ve ABD hükümetiyle işbirliği yapmaya karar verdiğini söyledi. Denton, Sarraf’ın ‘İran’a yaptırımları delmeye yönelik muazzam şebekenin hikayesini içerden biri olarak anlatacağını, bununla ilgili söylenen tüm yalanların gerisindeki gerçek hikayeyi ortaya sereceğini’ dile getirdi. Sarraf’a ilaveten Aralık 2013 soruşturmalarında yer almış bir Türk polisinin de tanık olduğunu aktardı.

Savcı Yardımcısı, Sarraf’ın ifadesinin Türkiye’de 2013’te patlak veren yolsuzluk soruşturmasıyla bağlantılı kişileri de ortaya çıkaracağından söz etti. Denton, ‘Sarraf’ın yaptırımı delme, kara para aklama yollarını sunduğu, maliye uzmanı Atilla’nın bunları meşru gösterecek yöntemleri sağladığı’ suçlamasında bulundu

Atilla’nın avukatı Victor Rocco: Rıza Sarraf gardiyanlara içki, kadın ve uyuşturucu için rüşvet verdi

Denton’un ardından söz alan Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Victor Rocco açılış konuşmasında Sarraf’ın hapis cezasından kurtulmak için yalan söylemeye hazır olduğunu söyledi ve güvenilir olmadığını açıkladı.

‘Birbirlerini sevmiyorlar’

Savunma makamının avukatı olan Rocco, “Hakan Atilla ile Sarraf’ın seyrek olarak iletişim kurduğunu ve birbirlerini sevmediklerini” de söyledi.

‘Zarrab gardiyanlara içki, kadın ve uyuşturucu için rüşvet verdi’

Rocco “Sarraf’ın eski alışkanlıklarını New York’ta hapishanede de sürdürmeye çalıştı. Dışarıdan içki, uyuşturucu, hatta kadın getirtmek için hapishane görevlilerine de rüşvet verdi” diye konuştu.

 

‘Özel bir dostlukları yok’

Zarrab ile Atilla arasında özel bir dostluk bulunmadığını, 16 ay içinde yalnızca 6 telefon görüşmesi yaptığını anlatan Rocco, Sarraf ile Aslan arasında ise 32 telefon görüşmesi ve yüzlerce sayfalık telefon mesajlaşması bulunduğunu söyledi.

‘Ayakkabı kutularında rüşvet yollayanZarrab’tı’

Rocco, “Sarraf’ın Türkiye’de rüşvet ağı kurduğunun bilindiğini, rüşvet verdiği kişiler arasında üst düzey yetkililerin de olduğunu” belirterek,” Yüksek makamlara ayakkabı kutularında rüşvet yollayan Atilla değil Sarraf’tı. Sanık sandalyesinde oturması gereken Rıza Sarraf az ceza alma ya da hiç ceza almama umuduyla savcılıkla anlaştı. Savcılık Sarraf’ın sırtını sıvazlıyor. Sarraf’ta gizli tanık olmayı ve ailesiyle birlikte ABD’de yaşamayı planlıyor” dedi.

‘Süleyman Aslan, Zarrab’tan ‘utanmazca’ rüşvet aldı’

Halkbank eski Genel Müdür Süleyman Aslan’a yönelik iddialarını sürdüren Rocco Atilla’nın kimseden rüşvet almadığını, kimseye rüşvet vermediğini, banka çalışanı olarak yalnızca görevini yaptığını söyledi. Rocco, “Süleyman Aslan’ın Sarraf’tan aldığı rüşvetlerle cebini doldurduğunu” ifade etti.

Atilla’nın avukatları Aslan’ın Sarraf’tan ‘utanmazca’ rüşvet aldığını, Sarraf’ın ‘oyuncağı’ haline geldiğini söyledi. Rocco, “Atilla, ne Halkbank’ı ne de Türk bakanları korumak için burada değil” diye konuştu.