07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 24 Saat Bile Geçmedi…590 Asker Daha Zehirlendi
24 Saat Bile Geçmedi…590 Asker Daha Zehirlendi

24 Saat Bile Geçmedi…590 Asker Daha Zehirlendi

1 Ay önce başlayan kabus hala sürüyor…. Dün yamekten zehirlenen 67 askerin ardından 24 saat geçmeden bu gece de 590 asker daha yedikleri yemekten zehirlendi, askerlerden 372’si hastanelere sevk edildi.  Manisa’ya gelen Milli Savunma Bakanı Fikri Işık hayati tehlikesi bulunan asker olmadığını söyledi ve kışlaya yemek sağlayan şirketin sözleşmesinin fesih edildiğini belirtti. Öte yandan polis ekipleri geç saatlerde yemek şirketinin 19 çalışanını gözaltına aldı.

Daha 24 Saat Bile Geçmedi…590 Asker Daha Zehirlendi

Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında akşam yemeğinin ardından rahatsızlanan 590 asker, besin zehirlenmesi şüphesiyle rahatsızlandı. 372 asker Manisa’daki hastanelere sevk edilirken 200’ün üzerinde asker de komutanlık bünyesindeki revirde ve kışlaya kurulan çadırlarda müşahede altına alındı.

Hastanelere sivil vatandaşların kabulü durduruldu

Bölgedeki hastanelerde çalışan sağlık personeli acil görev başına çağırılırken, askerlerin kaldırıldığı sağlık kuruluşlarına ilaç takviyesi yapıldı. Merkezefendi ve Manisa devlet hastanelerine sivil vatandaşların kabulü durduruldu, özel hastaneler sivil vatandaşlara ücretsiz hizmet verdi.

Valilikten açıklama: Bazı askerlerimizin durumu düne nazaran daha ciddi

Olayın duyulmasının ardından hastaneleri ziyaret eden Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer yaptığı ilk açıklamada, ‘500 askerimizin rahatsızlandığını öğrendik, şu an araştırıyoruz. Üzücü olan durum, bazı askerlerimizin durumu düne nazaran daha ciddi’ dedi.

Şirketin ihalesi iptal edildi. Salmonella şüphesi

23 Mayıs’ta meydana gelen ve 1 askerin hayatı kaybettiği vaka ile de bilgi veren Milli Savunma Bakanı, şunları kaydetti: “23 Mayıs’ta meydana gelen ve hepimizi derinden üzen, bir askerimizin hayatını kaybettiği vakayla ilgili de o gün 5 bin 820 askerimiz yemek yiyor. Yemekten etkilenen asker sayımız bin 47. Hastenelere sevk edilen asker sayımız 209. Bu 209 askerimizin hepsine tedbir amaçlı serum takıldı. Sağlık Bakanlığımızın ve askeri birimlerimizin yaptığı değerlendirmelerin sonucunda, analiz sonuçlarında salmonella bakterisinin çıktığı tespit edildi. Bu tespitten sonra da Cumhuriyet Başsavcılığımız adli incelemeyi başlattı, Milli Savunma Bakanlığı olarak biz de bu ihalenin feshedilmesi kararını aldık.”

Yemek şirketi çalışanları gözaltına alındı

Birliğe yemek sağlayan şirketin 19 çalışanı ise gece yarısı gözaltına alındı. Gece saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında Manisa Devlet Hastanesine getirilen şirket çalışanları, sağlık kontrolünden geçirilerek, emniyete götürüldü. Bu sırada hastane önünde bulunan bir vatandaş sağlık kontrolünden geçirilen yemek şirketi çalışanlarına tepki gösterdi.

Sağlık Bakanlığı ise yaşanan olaya ilişkin, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan başkanlığında enfeksiyon hastalıkları, epidemiyoloji, klinik toksikoloji ve mikrobiyoloji laboratuvar uzmanlarından oluşan 12 kişilik bir ekibin, olayın sağlık yönünü incelemek üzere özel uçakla yola çıktığını bildirdi.

CHP’li Biçer: Sayı 3 bin

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de Twitter sayfasından konu hakkında bilgiler paylaştı. Manisa’daki hastaneleri gezen ve hastanelerin hepsinde çok sayıda asker olduğunu belirten Biçer, tedavi gören askerlerin akşam yemeğinde tavuk yediklerini söylediğini belirtti. Biçer sayının 3 bini bulduğunu iddia etti.

Sosyal medya üzerinden canlı yayın yapan Manisa milletvekili, “Burası 6 bin askerin olduğu en büyük birliklerden biri. 3 binin etkilendiği ve birliğe sahra çadırları kuruldu diyebilirim. Aralarında durumu ciddi olanlar var” dedi.