07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 1 Seçim 1 Referandum Uğruna Fırtına
1 Seçim 1 Referandum Uğruna Fırtına

1 Seçim 1 Referandum Uğruna Fırtına

Hollanda’da 15 Mart’ta yapılacak  parlamento seçimleri Türkiye’de ise 16 Nisan’daki referandum iki ülkeyi tarihinde görülmemiş bir krizin içine soktu.

Önce Çavuşoğlu’nun Uçuş İzni İptal Edildi

Adım adım gelen krizde Hollanda hükümeti, anayasa değişikliği referandum kampanyası için Rotterdam’a gelmeye hazırlanan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nun uçağının iniş iznini, iptal etmesi gerilimi tırmandırdı. Mevlüt Çavuşoğlu’nun iniş izninin iptali sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya’dan kara yoluyla Rotterdam’a hareket etti.

Bakan Kaya’nın Konvoyu Durduruldu

4

Hollanda polisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın, Almanya’dan kara yoluyla Rotterdam’a gideceğinin açıklanmasının ardından Rotterdam Başkonsolosluğu Rezidansı önündeki yolu trafiğe kapattı. Bakan Kaya’nın aracı Hollanda girişinde durduruldu. Ayrıca Hollanda polisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya’nın programını takip etmek üzere Rotterdam’a giden bakanlık konvoyundaki bir araç ile TRT ve AA ekibinin bulunduğu araçtakilere kimlik kontrolü yaptı ve ülke dışına çıkarttı. Bakan Kaya canlı yayına telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada ise konsolosluk binasına 30 metre uzaklıkta bulunduklarını ancak polis tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin konsolosluğuna girişlerine izin verilmediğini söyledi

Gece saatlerinde ise Hollanda polisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın aracının tutulduğu yerde toplanan kalabalığı güç kullanarak dağıttı.

Hollanda Polisinden Coplu Müdahale

2

Hollanda polisi, Türkiye’nin Rottterdam Başkonsolosluğu yakınındaki göstericilere copla müdahalede bulundu. Atlı polislerin de kullanıldığı müdahale sırasında bazı Türk vatandaşların yere düştüğü görüldü.

Bakan Kaya’nın aracının yakınından uzaklaştırılan göstericiler, cadde başında sloganlar atarak tepkilerini sürdürüyor.

Rotterdam’da Acil Durum

Hollanda’nın Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’ya yönelik tavrı sonrası Türklerin konsolosluk önünde toplanmasının ardından Rotterdam Belediye Başkanı kentte acil durum ilan etti. Acil durum ilanının sabaha karşı 04.00’ten itibaren geçerli olacağı iddia ediliyordu. Sürenin erkene çekildiği belirtiliyor. Bu kararla birlikte konsolosluğun önünün boşaltılması istendi.

Hollanda’ya Sert Tepki 

hol

Hollanda ile yaşanan diplomasi krizine tepki gösteren yüzlerce kişi bu ülkenin Ankara ve İstanbul’daki temsilcilikleri önünde protesto amaçlı toplandı. Bayraklarla temsilcilikler önünde toplanan kalabalıklar Hollanda’yı protesto eden sloganlar attı.

Bakan Kaya: Bu Hukuksuzluğa Asla Teslim Olmayacağız

Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu’na alınmadığını açıklayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, twitter’dan yaptığı son açıklamada “Bakan son açıklamasında “Ülkemizin toprağı olan Başkonsolosluğumuza girmemiz engelleniyor. Medeniyetin beşiği, Avrupanın göbeği ve yıl 2017. Avrupa’nın her yerinden vatandaşlarımız yanımızda.Onlarla buluşmamızı engelleyen zihniyete teslim olmayacağız. Sadece bir bakan olarak değil, bir Türk vatandaşı ve bir kadın olarak bu hukuksuzluğa asla teslim olmayacağız” dedi.

 

Çavuşoğlu: Lanet Olsun Bunların Seçimine

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TRT yayınına katılarak Hollanda’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya yönelik skandal tavrına çok sert tepki gösterdi. Bakan Çavuşoğlu, “Lanet olsun bunların seçimine. Kendi ülkesinde bir seçim var diye, bu seçimde (aşırı sağçı Geert) Wilders’a oy kaptırmamak için, başa baş gidiyor diye, Wilders’tan daha öteye giden siyasetçilere lanet olsun. Bunlar gerçekten bu kadar aşağılık bir seviyeye gittiler ve Bakanımızı burada kendi başkonsolosluğumuza almıyorlar.” diye konuştu.

“Büyükelçi İzinden Dönme” 

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda’nın Türk Bakanları engellemesine tepki olarak, “Halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

Erdoğan : Nazi Kalıntısı

Tayyip Erdoğan “Bunlar ne siyaset biliyor, ne uluslararası diplomasi nedir onu biliyor. Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist. Bunu böyle biliniz”

Mark Rutte: Sınırı Aşıyor 

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Kızgın olmalarını anlıyorum ama bu açıklama sınırı fazlasıyla aşıyor” diye konuştu

03.19 Bakan Kaya Rotterdam’dan Ayrıldı 

Sabaha karşı ise Hollanda kamu yayın kuruluşu Nos TV, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın bazı korumalarının gözaltına alındığını belirtirken, özel RTL kanalı Bakan Kaya’nın, “Persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan edildiğini, sınır dışına çıkarılacağını bildirdi. Bu iddialar henüz teyit edilmedi.

Ajanslar saat 03.19’da geçtiği haberde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya’nın, Türk Başkonsolosluğunun bulunduğu bölgeden polis eskortuyla ayrıldığını duyurdu.

Dışişleri’nden sert Hollanda açıklaması: Bir müddet görevine dönmesin

Yaşanan gelişmeler üzerine Türk Dışişleri Bakanlığından bir açıklama yapıldı. Açıklamada izinde olan Hollanda Büyükelçisinin bir süre görevine dönmemesi istendiği belirtildi.

“Hollanda hükümetinin bu kararını protesto etmek üzere, Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı bugün Bakanlığımıza çağrılmıştır. Halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir. Türkiye ve Hollanda Türk toplumuna karşı alınan bu vahim kararın, Hollanda’yla diplomatik, siyasi, ekonomik ve diğer alanlardaki ilişkilerimiz açısından ciddi sonuçlar doğuracağı Hollandalı muhataplarımıza ifade edilmiştir.

Hollanda halkıyla kadim dostluğumuza zarar vermeyecek şekilde, uygun göreceğimiz karşılıkları vereceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Bakan Kaya Türkiye’ye hareket Etti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya sabah saatlerinde getirildiği Almanya’Nın Koln Bown Havalimanı’ndan İstanbul’a hareket etti.