07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Zehir Yüklü Gemi Türkiye’de Sökülecek
Zehir Yüklü Gemi Türkiye’de Sökülecek

Zehir Yüklü Gemi Türkiye’de Sökülecek

Fransa’da geri dönüşüm kararı verildikten sonra, zehirli ve asbestli atık bulundurduğu için Avrupa ülkelerinin kabul etmediği 81 bin 792 grostonajlı ve 18 bin tonluk gaz tankeri bulunan ‘Ethan’ gemisi,  söküm için Aliağa’ya getirildi. Gemiye 2 saatte “uygunluk belgesi verildi.

Çeşitli ülkeler arasında sıvılaştırılmış LPG, LNG gibi yada sıkıştırılmış halde gaz taşıyan ‘Methania’ gemisinin eskimesinden dolayı sökülüp geri dönüşümüne karar verildi. Ancak, zehirli ve asbestli atıklar bulundurduğu gerekçesiyle, geminin Avrupa ülkelerinde sökülmesine izin verilmedi. Hiçbir Avrupa ülkesi de, geminin denizlerine girmesine izin vermedi. Geminin ilk olarak söküm kararının alındığı Fransa’da geri dönüşümünün yapılması için girişimde bulunuldu. Ancak, önce Fransa’nın ardından diğer ülkelerin olumsuz yanıt verdiği gemi son olarak Malta’ya götürülmek istendi.

Türkiye’de 2 saatte uygunluk belgesi verildi

Söküm çalışmaları başlayacak gemideki zehirli atık incelemesinin 2 saat gibi kısa sürede yapılıp ‘uygunluk belgesi’ verildiğini ileri süren çevreciler, bu zaman diliminde ancak dev geminin çevresinin dolaşılabileceğini savundu, sökümün durdurulması ve geminin iadesi içini hukuk mücadelesi başlattı.

Çevreciler ayaklandı

İtirazlara rağmen, gemi için gerekli izinlerin alındığı ve söküleceği açıklaması yapılması üzerine çevreciler son çare olarak hukuk mücadelesi başlattı. İzmir Barosu ve çevreciler adına da Avukat Enis Dinçeroğlu, İzmir İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Geminin sökümü çalışmalarının durdurulması ve geri iadesi için, dava açıldı. Avukat Enis Dinçeroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açtığı davada ayrıca görevleri yerine getirmedikleri gerekçesiyle, MHP’li Aliağa Belediyesi ile CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi, hakkında da gerekli yasal işlemlerin yapılmasını istedi.