07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yolsuzluklar 10 Binleri Sokağa Döktü
Yolsuzluklar 10 Binleri Sokağa Döktü

Yolsuzluklar 10 Binleri Sokağa Döktü

Irak’ta yolsuzluk iddiaları ayyuka çıkınca Başbakan Haydar İbadi yolsuzluklara karşı bir dizi reform kararı aldı ancak hayata geçiremedi. Bunun üzerine Şii lider Mukteda Sadr taraftarlarını sokağa döktü. Bağdat’ın merkezindeki Tahrir Meydanı’ndaki yolsuzluk mitingine 100 binden fazla Iraklı katıldı. Sadr, İbadi’ye reformları uygulamazsa iktidardan gideceği uyarısı yaptı.

İbadi’yi, Iraklı Şiilerin dini lideri Büyük Ayetullah Ali Sistani’nin reform  yanlısı desteğinden güç almamakla ve halkı dinlememekle suçlayan  Sadr ,“Başbakan, halkın ayaklanması karşısında kritik bir konuma gelmiştir. Artık göstermelik değil ciddi reformları hayata geçirmesinin vaktidir” dedi.

ABD işgaline karşı savaşmış Mehdi Ordusu isimli milisleriyle tanınan, onları son olarak Saraya es Selam adı altında biraraya getiren, İran’dan da destek alan genç din adamı, bugüne dek pek çok kez siyaseten çekilmeyi vaat etmesine rağmen, Saddam döneminde öldürülen meşhur bir büyük ayetullahın oğlu olmasının da etkisiyle Irak siyasetinin ağır topu olmayı sürdürüyor. Kendisine bağlı Ahrar bloğunun mecliste 34 milletvekili ve hükümette üç bakanlığı olmasına karşın, bunların da yolsuzlukla suçlanması sebebiyle Sadr “Hükümet üyelerinin hiçbiri beni temsil etmiyor” dedi.

Ülkedeki çok sayıdaki imtiyaz ve makamı kaldırmayı da öngören reformlara hükümetten ve kendi partisinden itirazlarla karşılaşan İbadi, bu ay da siyasi bağlantıları sebebiyle bakan yapılmışların yerine teknokrat atamaktan söz etti, ama yerine getiremedi..