07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Bizim Yasalarımıza Uyma Mecburiyetimiz Vardır”
“Bizim Yasalarımıza Uyma Mecburiyetimiz Vardır”

“Bizim Yasalarımıza Uyma Mecburiyetimiz Vardır”

ABD Başkan yardımcısı Joe Biden, Başbakan Binali Yıldırım görüştükten sonra birlikte kamera karşısına geçtiler. Gündemde Fetullah Gülen’in iaedesi, Cerablus operasyonu ve Türkiye ABD ilişkileri vardı. Gülen’in iadesine şartlı evet diyen, Biden”Türkiye’nin, kusura bakmayın ama ABD’den daha iyi dostu yoktur.” dedi.

İşte ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın konuşmasından başlıklar;

 

 

“İnternet oyunu olup olmadığını anlayamadık”

-ABD, derhal kınadı. Başkan Obama, Türk hükümetlerine desteklerini bildiren ilk devlet başkanlarından birisiydi. Hatta olayların devam ettiği sırada destek bildirilmişti. Biz olaylar olurken bunun gerçek olup olmadığını veya bir internet oyunu olup olmadığını, ciddi olup olmadığını anlayamadık.

 

 

 

“Darbeyi girişiminden haberimiz yoktu”

-Önceden bir bilgimiz yoktu, biz hiçbir zaman desteklemedik, biz bu hareketi derhal kınadık. Darbe teşebbüsünden önce olduğu gibi omuz omuzayız. Sadece Türk hükümeti değil, Türk halkıyla da.

“Türkiye’nin, kusura bakmayın ama ABD’den daha iyi dostu yoktur”

-Türkiye’nin, kusura bakmayın ama ABD’den daha iyi dostu yoktur. Bizden, ABD’den daha büyük arkadaşı yoktur Türk milletinin. Biz her zaman ortak değerlerimiz ve ortak güvenliğimiz için birlikteyiz. Hükümetiniz için elimden gelen her şeyi yapacaktır. Bu olaydan sorumlu olanları size getirmek için. Ama bizim her iki cemiyetimizin temeli olan yasalar vardır.

“Bizim yasalarımıza uyma mecburiyetimiz vardır”

-Ben özel olarak başbakana da söylediğim gibi, Gülen, sayın başbakan, sizin bu yoğun hükümetinizin ve Türk halkının çok yoğun hisleri vardır. Biz işbirliği yapıyoruz. Biz Türkiye yetkilileriyle işbirliği yapıyoruz. Bizim hukuk uzmanlarımız şu anda Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışıyorlar. Onlar delilleri inceliyorlar.

Amerikan mahkemelerine bu belgelerin takdim edilmesi lazım. Bu şekilde Gülen’i teslim edebiliriz. Bunu yapmaya devam edeceğiz. İlave bilgiler aldıkça bunları işleme koyacağız. Bizim hiçbir şekilde herhangi bir kişiyi korumak, özellikle bir müttefikimize zarar veren bir kişiyi korumayız. Bizim yasalarımıza uyma mecburiyetimiz vardır.

Amerika yasalarına göre, Amerika’nın hiçbir başkanının kendi gücünün dışına çıkma yetkisi yoktur.

 

 

“Türkiye sınırlarında ve birleşik Suriye’den ödün vermeyeceğiz”

-Türkiye sınırlarında ve birleşik Suriye’den ödün vermeyeceğiz. Hem Cerablus’ta ayarlamalarımız var, menbiç ile ilgili kararlarımız var. Oradaki elementlere açıkça haber verdik. YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir ve onlar hiçbir şekilde geçerlerse ve buna bağlı kalmadıkları takdirde, hiçbir zaman Amerika’dan desteklenmeyecekler.