02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Vekiller Yargılanmış Meclisin Haberi Yok
Vekiller Yargılanmış Meclisin Haberi Yok

Vekiller Yargılanmış Meclisin Haberi Yok

Dokunulmazlığın kalkmasıyla 152 milletvekili hakkındaki yaklaşık 800 ayrı dosya yargıya gönderildi. Ancak dosyaların bir kısmının daha önce yargılaması yapılmış takipsizlik ve beraat kararı verildiği ortaya çıktı. Vekillerin ifadesi bile alınmadan mahkemeler karar vermiş.

Dokunulmazlıkların kalkmasıyla birlikye savcılıklar geçen ay sonu itibarıyla ifade çağrıları yapmaya başladı. Yargıya gönderilen 152 vekilin 800 dosyasının ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı.

Vekilin bile haberi olmadan dosyası yargıda görülmüş

Dosyalarla ilgili ilginç bilgiler de ortaya çıkmaya başladı. 800 dosya içerisinde bazı vekiller hakkındaki davalar daha önce görülmüş ve vekillerin ifadeleri bile alınmadan karara bağlanmış. Dosyalar hakkında takipsizlik ve beraat kararları verilmiş.

HDP bu kararları emsal göstererek “İfadesiz yargı süreci” olabilir diyor

Bugüne kadar bazı isimler hariç ifade çağrılarında zorla getirilme vurgusunun yapılmaması ifadesiz yargı sürecinin başlayabileceği yorumlarını beraberinde getirmişti. HDP gelecek hafta başından itibaren ifade çağrılarına yönelik tebligatlarda artış yaşanacağını değerlendiriyor. Ancak HDP içinde yargıda işleyecek süreçle ilgili farklı bir değerlendirme daha yapılıyor.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen

“Meclis’in yapması gereken çalışmayı şimdi yargı yapacak. Siyaset krizi üretti ve yargının kucağına bıraktı. Savcılık ifadesi yargılamanın zorunlu bir parçası değil. Savcı ifade almayabilir. Dolayısıyla yargılama süreci ifade alınmadan da devam edebilir. Yerel mahkemelerde yargılaması yapılmış ve takipsizlik verilmiş dosyalar var. Milletvekili olmayan kişiler hakkında takipsizlik kararı verilen dosyalardan düzenlenen fezlekeler bulunuyor”