07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Vali Coş ‘Gavat’ İle Tanınıyor”
“Vali Coş ‘Gavat’ İle Tanınıyor”

“Vali Coş ‘Gavat’ İle Tanınıyor”

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, BirGün gazetesi hakkında “Gavat diyen Vali Coş’un koruma polisleri TIR şoförüne ateş açtı” haberi nedeniyle şikâyetçi olmuştu. Basın İlan Kurumu Coş’un şikayetini “vatandaşa ‘gavat’ dediği iddiası ile de kamuoyunda tanınmaktadır” diyerek reddetti.

Basın İlan Kurumu, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş’un, “Gavat diyen Vali Coş’un koruma polisleri TIR şoförüne ateş açtı” başlıklı haberi nedeniyle BirGün’e müeyyide uygulanması talebini reddetti. Şikâyeti görüşen kurumun yönetim kurulu, bu şekilde dikkat çekici başlıkların kullanılmasının gazetecilik mesleğinin gereği olduğunu vurgulayarak, BirGün’ün Basın Ahlak Esasları’nı ihlal etmediğini kararlaştırdı.

BirGün’de yer alan habere göre, Adana Valiliği yaptığı dönemde bir yurttaşa “gavat” diyerek kamuoyunun gündemine oturan ve Mayıs 2014’te Sakarya Valiliği’ne atanan Hüseyin Avni Coş, BirGün hakkında Basın İlan Kurumu’na şikâyette bulundu.

Coş, gazetenin 10 Mayıs 2016 tarihindeki “Gavat diyen Vali Coş’un koruma polisleri TIR şoförüne ateş açtı” başlıklı haberinin Basın Ahlak Esasları’na aykırı olduğunu öne sürerek, BirGün’e cezai müeyyide uygulanmasını talep etti.

 

“Gavat ile tanındı”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, 16 Aralık 2016 tarihinde yaptığı toplantıyla Vali Hüseyin Avni Coş’un şikâyetiyle ilgili kararını verdi. Kararda Vali Coş’un iddialarının aksine BirGün’ün Basın Ahlak Esasları’nı ihlal etmediğine ve cezai müeyyide uygulanmamasına hükmedildi. Karar metninin ‘Hukuki Değerlendirme’ kısmında şöyle denildi:

“Şikâyetçi Vali Hüseyin Avni Coş eski Adana Valisi olup, halihazırda Sakarya Valisi’dir. Adana Valisi olduğu sırada 10 Kasım törenlerinde bir vatandaşa ‘gavat’ dediği iddiası ile de kamuoyunda tanınmaktadır. Gazete haberlerinde bu şekilde dikkat çekici başlıkların kullanılması da gazetecilik mesleğinin gereğidir. Bu ifadelerin kişilik haklarına saldırı oluşturmadığı görülmüştür.”