07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Talat Aydemir Bile Gelse Darbe Yapamayacak”
“Talat Aydemir Bile Gelse Darbe Yapamayacak”

“Talat Aydemir Bile Gelse Darbe Yapamayacak”

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 15 Temmuz darbe süreci ve sonrasında yapılan düzdnlemeleri anlattı. “Polisin de ağır silahları olacak” diyen Ala, “Öyle bir düzen kurmalıyız ki, Talat Aydemir’i mezardan çıkarıp ordunun başına getirseniz darbe yapamayacak durumda olması lazım” dedi.

İşte İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın o açıklamasından başlıklar;

 “Jandarma ve Sahil Güvenliği tamamen İçişlerine bağlıyoruz”

“Jandarma ve Sahil Güvenliği tamamen İçişlerine bağlıyoruz; bu aynı zamanda gücün bölünmesi demek. Bunları azımsamamak gerekiyor. 17-25 Aralık’tan sonra biz o İç Güvenlik Paketi’ni çıkarmasak, oradaki değişiklikleri yapmasak, kurumsal demokratikleşme yönündeki değişiklikleri yapmasak, Allah muhafaza çok ağır bedeller ödenebilirdi. Burada kişisel inisiyatiften çok, kurumsal açık, sistemin zafiyeti var, Türkiye’de sistem açığı var. Bir elde güç temerküzü olursa, orayı orada bulunan insanlar kötüye kullanmasa bile, orayı ele geçirmek için uluslararası bazı odaklar, içeriden bazı odaklar, bazı maşaları kullanarak ya da doğrudan ele geçirmeye çalışabilirler. Çünkü orayı ele geçirdiklerinde sistemin tamamını ele geçiriyorlar. İngiltere’de, Amerika’da nereyi ele geçireceksiniz ki darbe yapasınız. Orada öyle bir imkan yok. ‘Şurayı alırsam, memleketin yönetimini ele geçirebilirim’ diyebileceğiniz bir odak yok. O bakımdan, o odakların güçlerinin dağıtılması çok önemli”

“Talat Aydemir ordunun başına geçse darbe yapamaması lazım”

“Öyle bir düzen kurmalıyız ki, Talat Aydemir’i mezardan çıkarıp ordunun başına getirseniz darbe yapamayacak durumda olması lazım. Bu nasıl olur: Biz birtakım şeyleri biliyoruz ama bazıları Anayasal olarak tanımlanmış, değiştiremiyorsunuz. Amerika’da mesela kuvvet komutanları ayrı ayrı başkana bağlıdır, donanma komutanı ayrıca bağlıdır. Oradaki bir kurmay başkanı danışman statüsündedir. Bizde de tek yerden emir alan ama emir verdiği zaman her yere hüküm eden bir yapı olmamalıdır. Bu yapı değişik yerlerde olur. Mesela kuvvet komutanları, Genelkurmay Başkanlığı yeniden yapılandırılır. Okullar neden orada? Okulların insan kaynağını Milli Savunma Bakanlığı, Milli eğitim Bakanlığı, başka bir yer yetiştirir sunar. Milletin çoluğu çocuğu liselere, üniversitelere gidiyor, alırsınız oradan yetiştirirsiniz. Başka ülkelerde de burada. Demokratik ülkelerde sistemi açarsınız, işler artık normal rayında yürür, kimsenin hayalinden bile geçmez böyle şeyler. Orada yapısal değişikliğe ihtiyaç var.

“Jandarma ve Sahil Güvenlik’teki generallerin terfisi YAŞ’a girmeyecek”

Şimdi Jandarma ve Sahil Güvenliği ayırıyoruz mesela. Jandarma’da ve Sahil Güvenlik’te generallerin terfisi ve tayinleri yine kararnameyle olacak, YAŞ’a girmeyecek. YAŞ, adı üstünde şura. Kanunlara bakarsanız normalde tavsiyede bulunur. Ama bizim sistemin kuruluşu itibariyle tepesinin üstünde duruyor sistem. Kanunda ‘tavsiyede bulunur’ yazan yetkinin tamamını kullanıyor, ‘yetkili’ yazan da formalite haline gelmiş. Yine üçlü kararnameyle atanıyor fakat kararname olmuş formalite YAŞ olmuş esas. Tepesinin üstüne duruyor sistem.”

“Türkiye’de kriz olmadan reform olmuyor”

“Bu darbe anayasası her şeyi öyle bir bağlamış ki, Türkiye’de kriz olmadan reform olmuyor. Kriz olmadan sisteme yönelik reform olmuyor. Sistem reformunu ancak krizlerden sonra ele alabiliyoruz.”

“Polis kendi kullanacağı kadar ağır silah edilecek”

“Polis kendi kullanacağı kadar ağır silah edilecek. Bir şey olup da olmamış gibi davranmak bizim politikamız değil. Güven ve inanmak işin bir kısmıdır. Öyle bir düzenleme yapacaksınız ki güvenilmeyen insan bile bir şey yapamayacak. Kötü niyetli birileri gelse bile, kötü niyetlerini gerçekleştirilemeyeceği sistemi getireceksiniz. Polisin ağır silahları da olacak. Vardı daha önce, 28 Şubat’ta aldılar. Niye almışlar; sanki bu ülkede 12 Eylül olmamış, sanki 71, sanki 60 olmamış.