07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Sivil Darbenin Ayak Sesleri”
“Sivil Darbenin Ayak Sesleri”

“Sivil Darbenin Ayak Sesleri”

TBMM Anayasa Komisyonu’nda 130’a yakın milletvekilinin söz istemesine karşın AKP, ‘müzakerede yeterlilik’ önergesi vererek 5 gün sonra maddelere geçilmesini sağladı. İktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında kavga çıktı.

AKP milletvekilleri Cengiz Aydoğdu, Zekeriya Birkan ve Adem Yeşildal imzasıyla geneli üzerindeki konu açıklığa kavuştuğundan teklifin maddelerine geçilmesine dair bir önerge sunulması üzerine komisyonda tansiyon yükseldi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve CHP milletvekilleri, bunun üzerine ayağa kalkarak itiraz etti.

Altay, geçmişteki komisyonlarda da benzer tutumlar izlendiğini vurgulayıp, “Geçmişte 4 artı 4 artı 4’e de böyle yapıldı, parlamento tarihinde kara gün olarak yazıldı. Önerge gelebilir. Baştan beri tutumunuz; biraz muhalefeti konuşturalım. Grup Başkanvekili olarak daha tümü üzerinde görüşlerimi belirtmedim. Yaptığınız siyasi eşkıyalıktır, gümrükten mal kaçırma mantığıdır” itirazında bulundu.

AKP’nin Şanlıurfa vekili Kemalettin Yılmaztek’in Altay’a laf atarak, yumruğunu bir kaç kez sıraya vurdu. Bunun üzerine Altay, “Bana lan deme… Bana mı diyorsun, senin Allah belanı versin” diyerek masadaki plastik su şişesini Yılmaztekin’e doğru fırlattı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Burada çok açık bir şekilde sivil darbenin ayak izlerini görüyoruz. Bu sürecin böyle devam etmesi bu noktada ciddi meşruiyet krizine yol açacaktır. Bu çerçevede komisyon başkanını uyardık, uyarmaya devam ediyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi grubunu ve yetkililerini uyarmaya devam ediyoruz. Bu işin ortağı görünün MHP’yi, üyelerini uyarmaya devam ediyoruz” dedi.

CHP Milletvekili Tuncay Özkan da tepkisini dile getirdi.
“AKP faşizmi Anayasa komisyonunda. Muhalefete söz vermeyen AKP’liler, küfürler edip kavga çıkartmak istedi. Bu zihniyet Anayasa yapamaz!”