07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sendika İşçileri Böyle Sattı
Sendika İşçileri Böyle Sattı

Sendika İşçileri Böyle Sattı

Metal fırtına olarak hafızalara kazının direnişte Renault Fabrikası’nda çalışan işçiler geçen yıl Mayıs ayında direnişe başlamıtı. Türk Metal yöneticilerinin direnin işçileri sattığı ortaya çıktı. Sendika, Renault’dan eylemci işçilere müdahale etmesini istemiş.

İşte detaylar;

Cumhuriyet gazetesinden Hilal Köse’nin haberine göre; Bursa’daki Renault Otomobil Fabrikası’nda çalışan işçiler, geçen yıl Mayıs ayında direniş başlatmıştı.Kısa sürede sektörün geneline yayılan metal fırtına, ilk başta anlaşmalarla sonuçlanmıştı. Ancak, düşük ücret ve fazla mesai uygulamalarıyla hak gaspları devam edince, eylemler de devam etti.

Sendika dilekçeyle işçilere müdahale edilmesini istedi

İşçiler diğer yandan da sendika mücadalesi veriyordu. Birçok işçi, Türk Metal Sendikası’ndan ayrılıp, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldu. Türk Metal Sendikası yöneticilerinin, sendika rekabeti sırasındaki, işçi düşmanı tavrı, aylar sonra kanıtlandı. Renault’un yönetimine dilekçeler yazıp, eylemci işçilere müdahale edilmesi istediği ortaya çıktı. Türk Metal yöneticileri ve Renault’un İnsan Kaynakları Direktörü Radu Mavrodin arasındaki o yazışmalar, Bursa 5. İş Mahkemesi’nde devam eden, 14 Renault işçisinin, işe iade davasının dosyasına girdi.

“Önceden kurgulanan bir senaryodur müdahale edin”

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş, 1 Eylül 2015’te, fabrika yönetimine yazdığı dilekçede, Türk Metal’den istifaları, ‘önceden kurgulanan bir seneryo’ olarak değerlendirildi. ‘Yasa dışılıklara’ hiçbir müdahalede bulunulmamasından yakınıldı. Mayısta başlayan eylemlerle ilgili şunlar söylendi: “Bu yasadışı sürecin kısa sürede sonlandırılmaması, yasal zemin dışına çıkan kişi ve gruplara gösterilen müsamahadan kaynaklanmıştır. Toplu iş sözleşme düzeniyle bağdaşmayan taleplere açık kapı bırakılarak, bu süreç adeta beslenmiştir.” Odabaş, dilekçesinde, eylemleri koordine eden dört işçinin ismini de verdi. Odabaş, işçi temsilcileri adı altındaki kişilerin muhatap alınmasından, faaliyetlerine müsade edilmesinden önce vazgeçilmesini istedi.