07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sahte Oylar Böyle Kullanıldı
Sahte Oylar Böyle Kullanıldı

Sahte Oylar Böyle Kullanıldı

1 Kasım Seçimlerinde Bartın’da yaşanan sahte oy skandalı ortaya çıktı… Seçimde zihinsel engelli Dursun Azaklı’nın sandık alanına gelmemesine karşın, vasisi Aydın Azaklı’nın hem kendisi hem de engelli yakını için iki kez oy kullandığı anlaşıldı. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, olayı görmezden geldi. Üstelik ifadesi alınan AKP’li sandık kurulu üyesi, önceki seçimde de aynı şekilde oy kullanıldığını itiraf etti.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Fırat Kozok’un haberine göre, 1 Kasım seçiminde parti müşahidi olarak görev yapan CHP Bartın Merkez İlçe Başkanı Taşkın Balta, aynı okuldaki bir başka sandıkta seçmen olan Dursun Azaklı’nın yerine mahkeme kararı ile vasisi olan Aydın Azaklı’nın oy kullandığı bilgisi üzerine itiraz etti.

İtiraz reddedilince suç duyurusunda bulundu

İtirazı kabul görmeyen Balta, tutanak tuttuktan sonra Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Açılan soruşturmada tarafların ifadeleri alındı. Sandık Kurulu Başkanı Hamza Bayraktar, “Şahsın elinde vasi kararını görünce oy kullanmasına izin verdim. Bizzat kısıtlının bulunması gerektiğini düşünmedim. Kasten böyle bir işlemi yaptırmadım” dedi.

Sandık Kurulu Üyesi Buse Dadaylı da “Ortalık kalabalıklaşınca Aydın Azaklı hem kendi adına hem de vasisi olduğu kişi adına oy kullanmış, oy kullandıktan sonra itiraz geldi. Oy pusulasını ben vermedim, kimin verdiğini hatırlamıyorum” diye konuştu.

Daha önceki seçimde de aynı şekilde oy kullanılmış

Kurulun AKP’li üyesi Aysun Saraç ise, “Bir önceki seçimde kısıtlı yanında olmadan oy kullandı. Daha önce de benzer şekilde oy kullandığını bildiğimiz için müsade ettik. Yanında kısıtlının olması gerektiğini tahmin etmedik, kastımız yoktur” dedi.