07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Paralel Yapısı Var Desen Bir Türlü Yok Desen Bir Türlü”
“Paralel Yapısı Var Desen Bir Türlü Yok Desen Bir Türlü”

“Paralel Yapısı Var Desen Bir Türlü Yok Desen Bir Türlü”

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, “FETÖ” iddianamesine de yansıyan hava Kuvvetlerindeki kaza- kırım raporuna ilişkin konuştu. Ünal, çiş yaparken uçak düşüren pilotun spekülasyon konusu yapıldığını, Hava Kuvvetlerindeki kaza oranlarının dünya standartlarının altında olduğunu söyledi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, FETÖ iddianamesine de yansıyan uçak kazaları ile ilgili yaptığı açıklamada, kaza oranının dünya standartlarının altında olduğunu belirterek “Böyle bir oranın üzerine çok fazla spekülasyon yapılmasının doğru olduğu düşüncesinde değilim. Çiş yaparken düşen pilot çok dikkat çekti. Dünyada buna benzer bir iki olay daha var” dedi.

“Paralel yapısı var desen bir türlü yok desen bir türlü”

Kazaların Cemaat kadrolaşması nedeniyle yaşanan “tecrübesizliğe” bağlanmasını da doğru bulmayan Ünal, “paralel yapısı var desen bir türlü yok desen bir türlü. Buna bağlamanın doğru olduğu kanaatinde değilim. Çünkü bütün kazalarda pilotlarımızın ya öğretmen ya da dörtlü kol lideri gibi tecrübeli şahıslar. Bence oralarda biraz fazla abartılmış.” ifadelerini kullandı.

“Dünyada buna benzer bir iki olay daha var”

“Son 5 senede gerçekleşen uçak kazamız 7. yıllık ortalaması 1,4. Bu 100.000 saatte 2,7’yi bulur dünya standartlarında. Böyle bir oranın üzerine çok fazla spekülasyon yapılmasının doğru olduğu düşüncesinde değilim. Çiş yaparken düşen pilot çok dikkat çekti. Dünyada buna benzer bir iki olay daha var. Emniyet kemerini açmak zorunda kalıyor. Açarken, sandalye ve kumanda arasına sıkışmasından sonra uçak kontrolden çıktı ve tekrar düzeltemedi. Olayda usul hatası var. Diğerlerinde paralel yapısı var desen bir türlü yok desen bir türlü. Buna bağlamanın doğru olduğu kanaatinde değilim. Çünkü bütün kazalarda pilotlarımızın ya öğretmen ya da dörtlü kol lideri gibi tecrübeli şahıslar. Bence oralarda biraz fazla abartılmış. Mecburi hizmet 10 yıla düştükten sonra öğretmenlerimizden, tecrübeli pilotlarımızdan ayrılan oldu. Bu bir tecrübe kaybına neden oldu. Bunlar dolaylı olarak bir etki etmiş olabilir. Ama speküle etmenin doğru olduğu kanaatinde değilim. Zaten resmi bir rapor değil, birinin iddiası”.

 

“Esas uçucu kaynağımız içimizdeki genç subaylar”

“Yoğun ilgi var harp okuluna. 350-400 civarında ara sınıflardan öğrenci alacağız. Şu anda 4 bine yakın müracaat var. Diğer taraftan, muvazzaftan dönenler var 30’ya yakın. 40 civarında da 30’u garanti gibi görünüyor. Üniversiteden uçuş eğitimi veren mezunlardan da alıyoruz. Orada da bir 80 potansiyel var. Yani rakamlar güzel, beklediğimiz rakamlar aşağı yukarı yerini buluyor. Esas uçucu kaynağımız yine içimizdeki genç subay arkadaşlarımız olacaklar. Onları da yaklaşık 1000’e yakın subaylarımız pilot olmak için müracaat ettiler. Kaynak beklenenden çok fazla. Bir de hava yollarındaki bizden daha yakın zamandan ayrılmış pilot arkadaşlarımızı da rezerv sistemine alma gibi bir çalışmamız var”