07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Musul Savaşı Başladı
Musul Savaşı Başladı

Musul Savaşı Başladı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu.

İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.

ibadi

İbadi, “Zafer yakındır. Irak  tarihi ve halkının büyüklüğüne yakışan büyük bir zafer olacak. Bunun İçin söz veriyorum” dedi

Saat Saat Musul’da Yaşananlar

14.01 İNGİLTERE’DEN MUSUL OPERASYONU AÇIKLAMASI

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Ellwood yaptığı açıklamada, “Musul’u kurtarma operasyonu, Irak’ı IŞİD’den temizleme yönünde ileriye doğru atılan bir adımdır. İki yıldır süren acımasız yönetimin ardından, Musul halkı sonunda daha iyi bir gelecek umudu taşıyabilecek” dedi. Operasyonun Irak güvenlik güçleri için kolay olmadığını ancak bunun üstesinden geleceklerine inandığını ifade eden Ellwood, ‘koalisyonun parçası olan İngiltere’nin Irak hükümetine askeri, insani ve istikrar yönünde destek vermeyi sürdürmeye kararlı olduğunu’ kaydetti.

13.45 ‘MUSUL OPERASYONUNUN BİRİNCİ GÜNÜ İÇİN BELİRLENEN HEDEFE ULAŞILDI’

Rudaw’ın Peşmerge komutanlarına dayandırdığı haberine göre, ‘Peşmerge güçleri Musul operasyonunun birinci gününde özgürleştirilmesi hedeflenen tüm kasabaları özgürleştirdi.’

13.37 BM: 100 BİN IRAKLI TÜRKİYE VE SURİYE’YE KAÇABİLİR

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Musul operasyonunun 100 bin kadar Iraklı’nın Türkiye ve Suriye’ye kaçmasına yol açabileceğini belirtti. UNHCR ayrıca, yerlerinden olacak insanlar için çadır, kamp, kış malzemeleri ve soba satın alınması için 61 milyon dolarlık ek finansman sağlanmasını istedi. Açıklamada, “UNHCR, Musul’daki olayların 100 binIraklının Suriye ve Türkiye’ye kaçmasına neden olabileceğinden kaygı duymaktadır. Suriye’de 90,000 Iraklıyı karşılamak için hazırlık planlarımızı uyguluyoruz” denildi. 13.16 İBN NAYİF VE NECME IŞİD’DEN GERİ ALINDI Irak devlet televizyonun verdiği bilgiye göre, Musul’un güney cephesinde bulunan polis güçleri oradaki İbn Nayif ve Necme köylerini IŞİD’den geri aldı. Irak Federal Polis Güçleri Komutanı General Raid Cevdet de operasyonlarla ilgili yaptığı açıklamada, polis güçlerinin Musul’un güneyinde 6 kilometre ilerlediğini ve yaşanan çatışmalarda 4 IŞİD militanının öldürüldüğünü ifade etti. 13.05 Rudaw’ın Irak medyasına dayandırdığı haberinde, IŞİD’in üst düzey yöneticilerinden Ahmed Ktab Ömer’in Musul operasyonu sırasında öldürüldüğü belirtildi.

10.55 AĞBAL: MUSUL OPERASYONU KAPSAMINDA AKTİF DIŞ POLİTİKA ÇERÇEVESİNDE GEREKLİ ADIMLARI ATIYORUZ

Musul operasyonuyla ilgili Ankara’dan ilk açıklama geldi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Irak sınırları içerisinde başlatılan bir operasyon (Musul) var. Bu operasyon konusunda Türkiye aktif dış politika çerçevesinde gerekli adımları atıyor. Bu adımlar çerçevesinde kamu maliyesi olarak alınması gereken kararlar neyse onların gereğini bugüne kadar yaptık, yapmaya devam ediyoruz” dedi.

10.38 IRAK TÜRKMEN CEPHESİ BAŞKANI SALİHİ: DAEŞ HEMEN HEMEN SAVAŞMADAN BÖLGEYİ TERK EDİYOR

NTV yayınına katılan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, “DAEŞ hemen hemen savaşmadan bölgeleri terk ediyor” diyerek IŞİD militanlarının çoğunlukla direniş göstermeden kenti terk ettiğini belirtti. Bağdat yönetiminin Türkmenleri, Musul operasyonunun dışında tutmak istediğini savunan Salihi, “Buna rağmen gönüllü olarak 500 kişilik kuvvetimiz Başika tarafında hazır. Bunun yanında diğer aşiret güçlerimiz de olacak” dedi.

10.28 7 KÖY IŞİD’DEN GERİ ALINDI

Musul operasyonu kapsamında Peşmerge güçleri, Hazır Cephesi’ndeki 7 köyü IŞİD’den geri aldı. Operasyonun basın sözcüsü Helgurt Hikmet tarafından yapılan açıklamada bu köylerin Hamdaniye ve Bartilla yolu üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir olduğu kaydedildi.

10.05 DHA, Musul operasyonuna katılan Peşmerge güçlerinin Başehre köyünün IŞİD’in elinden aldığını aktardı.

09.23 TOWNSEND: KOALİSYON OPERASYONA KATILAN GÜÇLERE DESTEK VERİYOR

ABD’nin Irak’taki Askeri Kuvvetleri Komutanı General Stephen Townsend, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin Musul operasyonuna katılan Irak güçleri ile Peşmerge’ye geniş çaplı destek verdiğini söyledi. ‘KARA GÜCÜNÜN TAMAMI IRAKLI’ Townsend, “Açıklayıcı olmak için Musul’u özgürleştirecek binlerce kişilik kara gücünün tamamı Iraklı” diye de ekledi.