07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Meslekleri Gazeteci mi Bilemeyiz”
“Meslekleri Gazeteci mi Bilemeyiz”

“Meslekleri Gazeteci mi Bilemeyiz”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, tutuklu gazeteci sayısı ile ilgili soru önergesine skandal bir yanıt verdi. Bozdağ;”tutuklularla ilgili bilgi formundaki meslek bölümündeki bilgilerin doğruluğundan emin olamayız. Bunun bakanlığımızca resen araştırılması da söz konusu değildir” dedi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, geçen mayıs ayında TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesine, bakanlıkça süresi geçtikten sonra cevaplandırılabildiğini, tutuklu gazeteci sayısının aynı ay itibariyle 3 basın kartı sahibi olarak bildirildiğini açıkladı. Bakan Bekir Bozdağ imzasını taşıyan cevap yazısında, tutuklu gazeteci sayısının tutukluların mesleğinin tam olarak belirlenememesinden kaynaklandığı belirtilerek şöyle denildi:

“Ceza infaz kurumlarına alınan kişilerle ilgili tutulan bilgi formunda, meslek ve eğitim durumuna ilişkin sorular da yer almakla birlikte bu bölümün doldurulması zorunlu olmadığı gibi, sıhhat ve doğruluğunun Bakanlığımızca resen araştırılması da söz konusu değildir. Kaydedilen veriler hükümlü ve tutukluların beyanları esas alınarak oluşturulduğundan, mesleği olmadığı halde gazeteci olduğunu söyleyen veya mesleği gazeteci olduğu halde başka bir meslek beyanında bulunan kişilerin olabileceği; ceza infaz kurumlarında bulunan ve mesleği gazeteci olarak bildirilenlerin sayısı esas alınarak değerlendirme yapmanın eksik ve yanlış olacağı; işlenen veya işlendiği iddia edilen suçların gazetecilik faaliyeti kapsamında olup olmadığının önemli olduğu değerlendirilmektedir.”