07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Maç 90 Dakika”
“Maç 90 Dakika”

“Maç 90 Dakika”

15 Temmuz gecesi Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele, operasyon düzenleyen 1’i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 47 kişi hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. Muğla 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddanamede sanıklarınların her biri için 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Mahkemenin kabul ettiği iddianamede ilginç detaylar var.

15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele operasyon düzenleyen Özel Kuvvetler ve MAK (Muharebe Arama Kurtarma) timlerinden oluşan 37 kişilik özel tim, başarılı olamayınca 2 polisi şehit edip kaçmıştı… Bu kişilerden aralarında Çiğli Ana Jet Üssü’nün imamı olduğu belirtilen ’Paşa’ lakaplı astsubay Zekeriya Kuzu’nun da bulunduğu 25’i ilk olarak yakalanarak tutuklandı. Daha sonra Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda tabur komutanı olan Binbaşı Şükrü Seymen ile önceden aynı birlikte eğitim alıp görev yapan askerlerden seçtiği Yüzbaşılar İsmail Yiğit, Mustafa Serdar Özay, Muammer Gözübüyük, Ergün Şahin, Bahadır Sagun, Mehmet Öztürk, Üsteğmenler Murat Köse, Mehmet Demir, Enes Yılmaz; Teğmen Muhammet Burak İpek da sonradan yakalanarak tutuklandı. Firari Yüzbaşı Burkay Karatepe’nin ise yakalanması için çalışmalar sürdürülüyor.

İşte o iddianameden başlıklar;

 

-İddianamede şüpheliler hakkında ’Cumhurbaşkanına suikast’, ’anayasayı ihlal’, ’yasama organına karşı suç’, ’hükümete karşı suç’, ’silahlı terör örgütü yöneticisi olma’, ’yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme’, ’yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme’, ’kasten öldürmeye teşebbüs’, ’zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’, ’zincirleme şekilde silahla tehdit’, ’Cumhurbaşkanına hakaret’, ’zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret’, ’kamu malına zarar verme, mala zarar verme, nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali ve nitelikli yağma’ suçlarından dava açıldığı belirtildi.

-73’ü mağdur ve müşteki ile 86’sı tanık olmak üzere toplam 203 kişinin ifadesine başvuruldu. Olaya karışan helikopterlerden, olay yerinden ve yaptırılan adli arama işlemlerine konu olan diğer yerlerden temin edilen materyaller üzerinde parmak izi, biyolojik ve balistik konularında çok sayıda kriminal rapor alındığı da belirtilip soruşturma için yapılan çalışmalar şu şekilde anlatıldı:

“Toplam 2 bin 390 inceleme işlemi yaptırılmış; yine olay yeri ve civarını gösterdiği tespit edilen güvenlik kameralarının bağlı olduğu 14 ayrı DVR cihazı incelenmiş ve bu inceleme sonuçlarına ilişkin raporlar dosyaya dahil edilmiştir. Soruşturmamız yaklaşık 4 ayda tamamlanmıştır. İddianamemizde taraf olarak 2 şehidimiz, 74 mağdur ve müşteki ile 44’ü tutuklu, 3’ü yakalama emriyle aranmakta olan toplam 47 şüpheli yer almaktadır.”

Cezaevinde darbecilerden ele geçirilen “maç 90 dakika” notu

İddianamede şüphelilerden M.Ö.’nün yazdığı bir nota da yer verildi. “Maç 90 dakika henüz bitmedi’ şeklinde ifadeler de içeren bir notun, cezaevindeki başka bir koğuşa göndermeye çalışılırken ele geçirildiği belirtildi.

.