07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kayyuma Kardeş Olacaklar
Kayyuma Kardeş Olacaklar

Kayyuma Kardeş Olacaklar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kasım ayı meclis toplantısı dün yapıldı. Kayyum atanan Cizre, Silvan, Hani, Sur, Hakkâri, Silopi, İdil belediyeleri için “Kardeş Şehir İlişkisi Kurulması hakkında meclis müdürlüğü teklifi” gündeme geldi.

Cumhuriyet gazetesinden Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, İBB meclis üyeleri tarafından tartışılan bu konu Temel Haklar ve Hukuk Komisyonu’na havale edildi. Kardeş Şehir projesi, kültürel ve ticari alışveriş amacıyla birliktelik oluşturması anlamına geliyor. Söz konusu madde “Madem kültürel ve ticari alışveriş birlikteliği yapılmak isteniyor, bu kayyum atamasından önce yapılmadı?” sorularını da beraberinde getirdi.

Kardeş belediyelerden de meclis kararı gerekiyor

İBB CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ, “Kardeş belediye olması güzel ama bunun için karşı taraftaki belediyeden de meclis kararının çıkarılması gerekiyor. Bu karar çıkacak mı, kayyum atanan belediyenin meclisinden yeterli çoğunluk sağlanır mı onu bilmiyoruz” dedi. İçişleri Bakanlığı, eylül ayında yürürlüğe giren 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Belediye Kanunu’nda düzenleme yapılmış, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan çok sayıda belediye başkanının yerine kayyum atamıştı. İBB meclisi teklifi Temel Haklar ve Hukuk Komisyonu’na gönderdi.