07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İspiyonculuğu Kurumsallaştıran Genelge
İspiyonculuğu Kurumsallaştıran Genelge

İspiyonculuğu Kurumsallaştıran Genelge

İçişleri Bakanlığı; Adalet, Milli Eğitim, YÖK, ÖSYM ve SGK başta olmak üzere kamu kuruluşlarına gönderdiği gizli ibareli yazıyla, kurumlardaki irtibat görevlilerinin ismen belirlenmesini ve terörle mücadele konusunda bilgi verenlerin tanık koruma programına alınacağını bildirdi.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, devletin, terörle mücadele kapsamında, birçok kamu kurum ve kuruluşunda yeni bir yapılanma kurduğu ortaya çıktı. Buna göre, tüm kurum ve kuruluşlarda, terörle mücadele amacıyla yürütülecek işlemlerin tanık koruma yasası kapsamına alınacağı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı Kurumlara Gizli İbareli Yazı Gönderdi

İçişleri Bakanlığı’nın; Adalet, Milli Eğitim, YÖK, ÖSYM, SGK gibi kurumlara gönderdiği “gizli” ibareli yazıda; Terörle mücadele için vazgeçilmez bir araç olarak tanık koruma hizmetlerinin yürütülmesinde sorumlu olacak “kurum irtibat görevlilerinin” ismen belirlenmesi istendi.

Kurumlar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Bu isimleri Bildirdi

Kurumlar, biri asil iki üst düzey yöneticisinin bilgilerini “gizlilik akdi” imzalattırarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirdi. İçişleri Bakanlığı’nın o yazısnın 20 Kasım 2015’te, bakanlık Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinarslan imzasıyla “Tanık Koruma” başlıklı ve “gizli” ibareli bir yazı gönderdiği anlaşıldı.

eeee

 Tanık Koruma Vaadi

“Tanıklığın tanık açısından karşılıksız olarak yerine getirilmesi gereken bir kamu görevi” olduğunun belirtildiği yazıda “Devlet tanık olarak dinlendikten sonra sırf bu tanıklığı nedeniyle beden bütünlüğü ve mal varlığı tehlikeye düşebilecek kişiyi suçlularla başbaşa bırakmamalı” ifadeleri kullanıldı. Yazıda, yasa ile tanıkların nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport ve evlilik cüzdanı gibi resmi belgelerinin değiştirileceği ifade edildi. Yazıda, “Bu tedbirlerin uygulanması ile kişinin geçmiş bağının gizlenmesi ve kişiye tehditten uzak yeni bir hayat kazandırılması amaçlanmaktadır” denildi.