07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Gazetecilik Yargılanıyor
Gazetecilik Yargılanıyor

Gazetecilik Yargılanıyor

Can Dündar ve Erdem Gül gazetecilik yaptıkları için bugün hâkim karşısına çıktı. Duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT’in müdahil olma talebi kabul edildi. Davaya gizlilik kararı verildi. Milletvekillerinin salonu terk etmemesi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 1 Nisan’a erteledi. Vekiller hakkında yasal işlem yapılması kararlaştırıldı.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ndeki duruşmada savcı kapalı oturum yapılmasını istedi. Dündar ve Gül’ün avukatlarından Tora Pekin, “İnsan Hakları Beyannamesi’nin maddelerine göre kapalı mahkeme olamaz” dedi. Adliye’nin en büyük salonunda görülen duruşma salonu tamamen doldu. Bazı izleyiciler duruşma salonu dışında kaldı.

can

Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, salonda görüntü ve ses kaydı alınmaması konusunda uyarıda bulundu.Görüntü ve ses kaydı alanlar hakkında İşlem yapılacağını belirtti. Duruşma yoklama ve kimlik sorgusuyla başladı.

Dündar ve Gül duruşma öncesi açıklama yaptı. Dündar “İki saray arasında kalmış durumdayız. Biri Kaçak Saray, biri Adalet Sarayı. Yaptığımız haberin arkasındayız. Buraya gazeteciliği savunmak için geldik. Bugün mahkemeden aksi yönde bir karar çıkarsa bu AYM’ye kayyum atandığı anlamına gelir” derken Gül ise “Biz sadece işimizi yaptık” dedi.

canmah

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşmaya 2 gün kala, Savcı İrfan Fidan’ı davadan alıp Yerine Evliya Çalışkan’ı görevlendirdi. Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Twitter’dan yaptığı açıklamada, 15 gün önce mahkemeye dört yeni hakim atandığını, Anayasa Mahkemesi kararını aşmak için de duruşmaya yeni delil sunulmuş gibi davranıldığını belirterek, “Bu tezgahı kabulleneceğimizi zannedenler duruşmayı beklesin,” dedi.

Davaya Gizlilik Kararı

Duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT’in müdahil olma talebi kabul edildi. Davaya gizlilik kararı verildi. Kararın ardından duruşmayı izleyenler kararı protesto etti. Alkışlarla ve ıslıklarla tepki gösterenler “Çocuklarınıza ne diyeceksiniz?” diye sordular.

İşte o anlar;

Vekiller Direndi, Dava Ertelendi

Gizlilik kararına rağmen milletvekillerinin salonu terk etmemesi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 1 Nisan’a erteledi. Vekliller hakkında yasal işlem yapılması kararlaştırıldı.