07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Denize Düşen Erdoğan Jirinovski’ye Sarıldı
Denize Düşen Erdoğan Jirinovski’ye Sarıldı

Denize Düşen Erdoğan Jirinovski’ye Sarıldı

Türkiye’nin Rusya Büyükelçisi Ümit Yardım’ın, bir süre önce Moskova’da aşırı sağcı politikacı Jirinovski’yle buluştuğu ve görüşmede Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı ortaya çıktı.

Türkiye’nin Rusya Büyükelçisi Ümit Yardım, birkaç hafta önce Vladimir Jirinovski ile Moskova’da, ikili ve özel dairede bir görüşme yaptı. Dışişleri Bakanlığı, görüşmeyi doğruladı. Özel bir dairede gerçekleşen ikili görüşmeyi Hürriyet’e teyit eden bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Kısa süre önce bir görüşme yapıldığı doğrudur. Biz bu tür temasların içeriğini ilke olarak paylaşmıyoruz. Ancak görüşmede doğal olarak Türkiye-Rusya ilişkilerinin içinde olduğu durum da ele alınmıştır” dedi.

“Evet Görüştük”

Hürriyet’e konuşan Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Vladimir Jirinovski ile gerçekleşen temasın arabulucu arayışı olmadığını söyledi. Jirinovski ile görüşmenin 3 Haziran tarihinde gerçekleştiğini söyleyen Büyükelçi Yardım, “Bu temasa bakarak Rusya siyasi partileri arasında arabulucu aradığımız anlamı çıkarılmamalı. LDPR lideri Jirinovski ile Rusya parlamentosunda temsil edilen üçüncü büyük parti olarak görüştük. Rusya’da toplum görüşüne yön veren siyasi partilere Türkiye’nin tutumunu anlattık” dedi. Ümit Yardım, LDPR’nin yanı sıra Rusya Komünist Partisi lideri Genadiy Zyuganov ile de görüşme planları bulunduğunu da dile getirdi.

İlişkileri Düzeltmek İçin Görüşüldü

Bu arada LDPR lideri Vladimir Jirinovski’nin sözcüsü de Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım ile yapılan görüşme hakkında kısa açıklamada bulundu. Temasın bir iyi niyet görüşmesi olduğunu vurgulayan sözcü, “Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin düzelmesi için nasıl adımlar atılması gerektiğini ele aldık. Şahsen biz LDPR partisi olarak aramızda patlak veren uçak krizinde ABD gibi üçüncü tarafların rol oynadığını da ima ettik” ifadelerini kullandı.

Türkiye Düşmanından Medet Ummak 

Rus medyasında sık sık Türkiye karşıtı söylemleriyle yer bulan Jirinovski, en son, geçen Mart ayında “Avrupa ile anlaşan Türkiye’nin, Suriye’nin intikamını almak için mülteci akımını Kafkaslar üzerinden Rusya’ya yönlendirmeye hazırlandığını” iddia etmişti.

Radikal sağ görüşleri savunan Jirinovski’nin Türkiye ile ilgili sarf ettiği skandal açıklamalarından bazıları ise şöyle: 2015 yılında Jirinovksi, “Türkiye’nin yarısı Ermenilere verilmeli” demişti. Aynı yılın 24 Kasım tarihinde Rus uçağının düşürülmesi sonrası “Boğazları kapatırlarsa İstanbul’a atom bombası atarız” demişti. Bu yılın mart ayında “Türkiye işgal edilmeli. Ermeni ve Kürt gruplar doğudan, Bulgar ve Yunanlılar batıdan girmeli. Türkiye yok edilmeli” gibi ifadeler kullanmıştı.