07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Dayaklık Adam”
“Dayaklık Adam”

“Dayaklık Adam”

Tiyatro sanatçısı ve senarist Murat K. Bayar’ın kaleme aldığı “Dayaklık Adam!” çok ses getirecek… Roman 1980 Türkiye’sinden günümüze dayatılan “ahlaksızlık” anlayışını son derece ironik bir dille anlatıyor.

İşte tiyatrocu Murat K. Bayar’ın anlatımıyla “Dayaklık Adam”ın hikayesi;

“Ahlak, ahlaksız insanlara göre ayak bağıdır”

“Ahlâk, ahlâksız insanlara göre sorunsuz yaşamanın önünde bir engel olarak duran pis bir düğüm, bir ayak bağıdır. Ne güzel olurdu değil mi ahlâki değerler olmasaydı çalmak, ırza geçmek, iftira atmak, kuyu kazmak, ihanet etmek? Lâkin kimi insanlar için hiç de meraklanacak bir durum yoktur. Çünkü onların ahlâka ihtiyacı yoktur. “Dayaklık Adam” böyle bir insanın dramıdır aslında. Evet, bir dramdır aslında bu. “Dayaklık Adam”, yaşadığı bu ahlâksızca hayatı tasvip ediyor ve her seferinde kendisine haklı gerekçeler de buluyor. Ancak onun dramı, aslında onun dramı değil. İnsanlığın büyük dramıdır. Yeryüzündeki sadece 1 tane insan bile bu kadar büyük ahlâki çöküntü yaşıyorsa, buna “istisna” diyemeyiz. “İnsanlık ağır yaralandı, makinelere bağlı yaşıyor şu an” diyebiliriz.”

kapak-1

Murat K. Bayar Kimdir?

Ordu’da dünya’ya geldi. İlk, Orta, Lise eğitimini Ordu’da tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesinde yüksek öğrenim yaptı. Ardından Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde bir süre eğitim aldı. Oradan ayrıldıktan sonra, kurucuları arasında bulunduğu Tiyatro Simurg’da sanatsal faaliyetlerine başladı. Burada, “Yüzyıl İçinde Yolculuk”, “Moskova Sanat Tiyatrosu 100 Yaşında”, “Helene Weigel’in Sahnedeki İzleri”, “Asım Bezirci’nin Şiir Defteri”, “Hababam Rıfat, Debabam Ilgaz”, “Ulmlü Terzi”, “Aşk’a Dair”, “Aşk’a Dair – 2” adlı oyunlarda yer aldı. Tiyatro Simurg’un yanı sıra, Masal-Gerçek Tiyatrosu, Beşiktaş Kültür Merkezi gibi oluşumlarda görev aldı. Uzunca bir süre, liselerde Tiyatro ve Drama dersleri verdi, oyunlar sahneye koydu. “Ses”, “Genel Manzaralar”, “Geldin De Ne Oldu Sanki”, “Sakın Yasımı Tutma Anne”, “Kunduracı” gibi oyunları bu okullarda yazıp yönetti. Ordu şehrinin yerel ağzını kullanarak “Hain Kadın” genel adıyla, 4 videoluk bir seri hazırladı. Bu videolar, sosyâl medyada ve video paylaşım sitelerinde izlenme ve paylaşılma rekorları kırdı. Bunun üzerine, “Hain Kadın-Bir Ordu Şehri Gülmecesi” adlı kitabını, 2014 yılının ilk aylarında piyasaya çıkardı. 2015 yılının ilk aylarında ise, “Gönülden Yaralı” adlı öykü kitabını çıkardı. 7 oyun, 2 roman, 1 öykü kitabı, 1 tiyatro oyunu kitabı, 1 dizi senaryosu ve 1 sinema filmi senaryosu yazan Murat K Bayar, 2 yıl boyunca özel bir radyoda, “Dr. Kimble” adıyla program yaptı.