07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Çocuk ve Çocuk Ruhlulara İlaç Gibi Film
Çocuk ve Çocuk Ruhlulara İlaç Gibi Film

Çocuk ve Çocuk Ruhlulara İlaç Gibi Film

180 milyon dolarlık bütçeye sahip olan Fantastic Beasts and Where to Find Them filminin yönetmenliği Harry Potter serisine yeni bir soluk getiren David Yates’e ait. (Harry Potter serisinin yazarı) J.K.Rowling’in aynı isimli eserinden uyarlanan filmin senaryosu da bu defa Rowling tarafından yazılmış.

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?

1926 yılında Newt Scamander (Eddie Redmayne), fantastik canavarlar hakkında ansiklopedik bilgiye sahip bir kitap yazabilmek için araştırmalar yapan bir büyücü ve canavar bilimcidir. Binbir çeşit fantastik canavar barındırabilen bir çantaya sahiptir. İngiltere’den Amerika’ya kısa seyahati sırasında çantasındaki haşere canavarlar kaçarak New York sokaklarını birbirine karıştırır. Üstüne çantası New York’lu bir vatandaşın çantasıyla karışınca İngiliz büyücünün kısa ziyareti bir anda büyük bir kovalamacaya dönüşür. Newt Scamander bu kovalamaca sırasında aslında Amerika’daki büyücülerin çok daha büyük bir sorunla büyücüleri ve cadıları öldüren bir güçle uğraşmakta olduğunu görür ve onlara yardım elini uzatır.

2

Düşsel Varlıklar

Filmde bulunan ilginç niteliklere sahip canavarlar hakkında ansiklopedik kitap yazan yazarın hikâyesi bana Arjantinli yazar Jorge Luis Borges’i anımsattı. Edebiyatta okunmayanı okuyan adam olarak söz edilen Borges; Orta Çağ, Yeni Çağ ve öncesi Avrupa metinleri, Mısır, Kelt ve Yunan anlatıları, Arap Edebiyatı’nın Binbir Gece Masallarından Mistik Doğu edebiyatını adeta hatim etmiştir. Dante’nin ilahi Komedya eserini 3 defa okuduğunu söyler. Sadece edebiyat değil edebiyat dışı metinleri tarih, felsefe, psikolojiye ilgi duyan bir yazardır. Tüm dinlere Judaizm’den Budizm’e Kabalacılığa kadar tüm metinlere eserlerinde yer veren bir yazar ve bellektir. Borges, 1957 yılında yayınlanan Düşsel Varlıklar adlı eserinde neredeye tüm edebiyat tarihinde karşılaştığı fantastik ve hayali varlıkları tek bir kitapta birleştirmiştir. Filmi izlediğimde J.K.Rowling’in bu kitaptan büyük oranda yararlanmış olduğunu yarattığı hayali yaratıkların Borges’in belleğindeki varlıkların türevi olduğu izlenimine kapıldım.

5

Ayrıca Ezra Miller’ın canlandırdığı Credence Barebone karakteri bana 2000 yapımı Charlie’s Angels filminde Crispin Glover’ın canlandırdığı Thin Man karakterini anımsattı.

Harry Potter serisinin karakter odaklı, karanlık ve tüm yaş gruplarını kapsayan hikâyesinin aksine Fantastic Beasts and Where to Find Them filmi daha çok çocuk hikâyesi temasına odaklanarak küçük yaş grubuna hitap etmeyi amaçlamış. Eğer çocuk ruhluysanız ve fantastik filmlere meraklıysanız farklı bir maceraya atılmak açısından film izlenebilinir.

İyi Seyirler Dilerim

Efe TEKSOY