07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Cizre’de Yaralılar Hala Mahsur
Cizre’de Yaralılar Hala Mahsur

Cizre’de Yaralılar Hala Mahsur

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 30’a yakın yaralı cumartesi gününden bu yana bir apartmanda kurtarılmayı bekliyor. Apartmandaki 30 kişiden 4’ü hayatını kaybetti. İMC TV’ye telefonla bağlanan yaralılar yaşadıkları dramı anlattı. Öte yandan HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Cizre’de mahsur kalan yaralı 30 kişi ile ilgili Ankara’da bakanlıklar düzeyinde temaslarda bulunduğunu ancak hiç kimsenin bu konularda kendileri ile görüşme ve konuşmaya cesaret edemediğini söyledi.

HDP’li Erdoğmuş’un açıklamasından başlıklar;

“Konuşma, ölüm, yaralanmalar ve savaş olunca herkes sağır”

-Konuşma, ölüm, yaralanmalar ve savaş olunca herkes sağır. Bize olay bildirildiğinde 28 yaralı vardı ve bunlardan şimdiye kadar 3’ü yaşamını yitirdi. Diğer yaralılardan 4’ünün iç kanaması olduğu ifade edildi. Karşımızda korkak bir yapı var. Bunları bizimle konuşma ve görüşmeye yanaşmıyorlar. Herkes bu konuda sağırları oynuyor.

“O yaralılar teröristse çıkıp söylesinler” 

-Eğer oradaki yaralılar yetkililerin deyimi ile teröristse çıkıp bunu söylesinler. Ne yapmak istediklerini bize bildirsinler. Onların şüphelerini ortadan kaldıralım. Biz eğer yüzde yüz ölümü, yaralanmayı hak etmişsek; ölüm ve yaralanmanın haklarını istiyoruz. Bir ölünün kefen, yıkanma ve defin edilme hakkı yok mudur? Bir yaralının hastane, ambulans ve tedavi edilme hakkı yok mudur? Eğer şüpheli bir durum varsa zaten polis gözetiminde tedavi edilir ve mahkemeye çıkarılar. Biz ölüm ve yaralanma haklarını istiyoruz. Bunu bile bize reva görmüyorlar. Kimseden merhamet dilemiyoruz. Devletin görevi insanları infaz etmek değil, suçlu ise onları mahkemeye çıkarıp yargılaması gerekir. Biz yeni ölümler yaşanmadan bir an önce yaralıların oradan çıkarılmasını istiyoruz.

İMC TV’de yaralılarla yapılan röportajda da durumun ciddiyeti gözler önüne serildi;

“3 cenaze kokmaya başladı”

-Burada insanlık dramı yaşanıyor. İnsan bakınca ne diyeceğini bilemiyor. 30’a yakın yaralı var kiminin ayağındaki yara kangren olmuş kimi iç kanama geçiriyor, kimisinin psikolojisi bozulmuş, kimisinin yarası kokuyor. 3 tane cenazemiz var kokuyor şimdi burada. Ne su var ne ilaç var ne hiç birşey var. Tedavi edebileceğimiz bir ilaç da kalmadı bu yaralılara. Burayı anlatmak için burada olmak lazım.

“Adresimiz bakanlığa verildikten sonra burası bombalanmaya başlandı”

-Bizden tam adresi istediler. Tam adresi vereceğiz bakanlığa. O binada sivillerin olduğunu, tedbir alınması için adres verdiler. Adres verdikten sonra daha yoğun saldırılar oldu. Her taraftan bombardıman, bombalarla, bomba atarlarla hatta havanlarla taranıyor. Hepimiz buradayız bir apartmanda mahsur kaldık. Ne çıkabiliyoruz ne hareket edebiliyoruz. Gerçekten sınırlar gittikçe zorluyor. Her şey çok zor geçiyor. Hem yiyecek hem içecek bakımdan.

“Bir arkadaşımızın ayağı kangren oldu”
-Biz gerçekten artık çok zor durumdayız. Nasıl hareket edeceğimizi bilmiyoruz. Gittikçe kayıp vermeye başlıyoruz. Daha dün bir arkadaşımızı kaybettik. Bugün bir tanesini ayağı kangren oldu. Gerçekten çok kötü bir durum. Bir de dünya buna gerçekten çok sessiz. Benim ufak bir yaram var o kadar ağır değil ama arkadaşlarımızın durumu çok kötü gerçekten.

İşte İMC TV’deki mahsur kalan yaralılarla telefon bağlantısı;