07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Cengiz’e Vermeye Doymadılar
Cengiz’e Vermeye Doymadılar

Cengiz’e Vermeye Doymadılar

30 Kasım’da yapılan İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali ihalesine en yüksek teklifi 76 Milyon ile Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır vermiş, ihale çok tartışılmıştı…İhalede Cengiz Holding ihale şartlarına değil şartlar Mehmet Cengiz’e uydurulmuştu…Özelleştirme Yüksek kurulu o tartışmalı ihale sonucuna rağmen, satışa çıkan varlıkların Cengiz İnşaata bağlı Eti Bakır’a devrini onayladı…

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onay kararı ile, İnebolu Limanı, Hopa Termil Santrali ve varlıkları ile Mardin Mazıdağ’dan bin dönüm arazi, İstanbul Ortaköy ve Eyüp’te 7 dönüm arsa resmen Cengiz İnşaatın oldu…

İşte Şartları Cengiz Holdinge uydurulan o İhalenin hikayesi;

Liman için ihale ilk olarak 9 Ekim’de yapılmış, İhale için Ekol, Ce-Ka, Çelikler, Etibakır AŞ ve Elon firmaları şartname almıştı. Cengiz İnşaat’ın sahip olduğu Etibakır AŞ liman için teklif bile vermedi. Bu üç firmanın kaç lira teklif verdiği de açıklanmadı.

İhale 26 Ekim’de İptal Edildi

26 Ekim’de  ihale iptal edildi. İhalenin İptal gerekcesi de tekliflerin yeterli olmaması gösterildi. İhalenin niye iptal edildiğini  AKP İnebolu İlçe Başkanı İsa Karamehmetoğlu şu sözlerle açıklamıştı;

-İhale önümüzdeki genel seçimler sonrasında AK Parti’nin tekrar tek başına iktidara gelerek istikrarı sürdürmesi sayesinde ilçemizin ve bölgemizin çıkarları doğrultusunda yeniden yapılacaktır.

İhale 1 Kasım Sonrası Yeniden Yapıldı

1 Kasım seçimleri sonrası AKP İnebolu ilçe başkanının dediği AKP gibi tek başına yeniden iktidar oldu. İhale de tekrar yapıldı. Ama bu kez ihalede sadece İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali yoktu. Bu ihaleye 3 tane de farklı yerlerde olan arsalar ilave edildi.

İşte İhaleye İlave edilen Arsalar;

Boğaz Manzaralı Arsa: İhaleye dahil edilen yerlerden biri İstanbul Ortaköy’de bulunan bir arsa. 964 metrekarelik arsa denize yürüme mesafesinde. Uzmanlara göre Boğaz manzaralı oldukça değerli. Ama torba ihale içerisine yerleştirildi.

Göktürk’te Arsa: İhaleye dahil edilen 2. arsa İstanbul Eyüp ilçesine bağlı Göktürk’deki bir arsa. Arsanın büyüklüğü 6 dönüm. Göktürk 3.Havaalanı ve 3.Köprü ile daha da değerlenmiş bir bölge. Arsa ve emlak fiyatları neredeyse uçmuş durumda. 3. Havalanını yapan şirket de yine Cengiz Holding.

Mazıdağ’da Arazi: İhaleye dahil edilen 3.arsa Mardin Mazıdağ’da bulunan iki parsel arazi. Birbirine bitişik iki parselin büyüklüğü 950 bin metrekare. Peki Mardin’deki arsa ne alaka sorusunun yanıtı şurada. Çünkü bu arazinin hemen yanında Mazıdağ fosfat tesisleri bulunuyor. Bu tesisi, Cengiz İnşaat’a bağlı TMC Mazıdağı Fosfatları Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletiyor. Mayıs 2011’de özelleştirilen tesisi, Etibakır ve Park Holding ortaklığı bulunan TMC Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ 28 milyon dolar teklifle satın aldı. TMC’nin 27 Mart 2013’te yapılan genel kurulunda şirketin bütün hisseleri Cengiz Holding’e devredildi.

Şartlar Cengiz Holding’e Uydurulunca Yeniden İhaleye Çıkıldı

İhale ve şartları Mehmet Cengiz’in istediği kıvama gelince 30 Kasım’da ihaleye çıkıldı. 3 değerli arsanın da dahil edildiği ihale yapıldı. İlk ihaleye katılanlardan  sadece Ekol ve Mehmet Cengiz’in Eti Bakır’ı vardı. Kapalı zarflar açıldı. İhaleye ilgili firmanın yetkilileri katıldı. Elemesiz turda fiyat 47 milyon TL olarak açıklandı. Elemeli turda fiyat 55 milyon TL oldu. Bu aşamada ilk elenen Elron İnşaat oldu. Fiyat 57 milyon TL’ye gelince Özbolat İnşaat da elendi. Daha sonra fiyat 63.5 milyon TL oldu. Bu seviyede ise Ekol Hazır Giyim elendi. İhale artırımları iki firma arasında yapıldı. SBK Holding ve Eti Bakır karşılıklı fiyat artırımları yaptı. En son SBK Holding teklifini 75.5 milyon TL olarak açıkladı. Eti Bakır ise bu fiyata 500 bin TL daha ekleyerek 76 milyon TL’de durdu. Bu aşamadan sonra ihale teknik olarak bitti…

Ve Tartışılan İhale Onaylandı

Ve bugün…Cengiz İnşaata uydurulan ihale Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylandı.